Върховният представител призовава властите в Йемен да вземат необходимите мерки за защита на чуждестранните граждани и на дипломатите в страната, както и да положат всички усилия за разследването на инцидента с посланик Борис Борисов.

По думите на говорителя опитът за отвличането на посланика е поредното доказателство за деликатната обстановка в Йемен и конкретно в Сана. Аштън потвърждава безрезервната подкрепа на ЕС за президента Абд Рабу Мансур Хади и за правителството на националното съгласие.

По-рано стана ясно, че посланикът ни Борис Борисов е бил вчера със съпругата си, когато е бил нападнат. Трима въоръжени мъже се опитали да го отвлекат от колата му. Когато той отказал и потеглил с колата си, те открили огън по автомобила. Той е ранен в окото от счупено стъкло.

  Борисов и съпругата му се спасили като избягали в намиращ се наблизо търговски център. Йеменските сили за сигурност пристигнали на място малко след инцидента. Според дипломата, посланикът не бил придружен от охрана. Засега не е известно кой стои зад нападението.

Българското министерство на външните работи се обърна към йеменските власти с молба да предприемат спешни мерки за разкриването на извършителите на посегателството срещу българския посланик в Йемен, както и да предотвратят възможността за такива инциденти занапред. Министърът на външните ни работи Николай Младенов изрази съмнение, че скоро ще бъдат разкрити извършителите на нападението с цел отвличане на българския посланик в Йемен. Той подчерта, че опасността за всички наши посолства в Близкия изток е повишена.

Междувременно стана ясно, че днес неизвестни нападатели са хвърлили граната срещу къщата на йеменския министър на информация Али ал Амрани в Сана и ранили един човек, след като открили огън при бягството си от мястото на нападението. През януари нападатели откриха огън по автомобила на министъра на информацията.