Искането за оставка бе заради "системно нарушаване на правилника за работа на НС". 

Обсъждането премина в обвинения за тоталитарни методи, погазване на Конституцията и "влизане с бутонките".

Гласуваха 182 народни представители, от които 72 от ГЕРБ бяха „за” оставка на Манолова, а 110 от БСП, ДПС и "Атака" - "против".

Като жест на добра воля към Манолова преди гласуването от ГЕРБ й поднесоха букет с червени рози.

"По безпрецедентен начин си позволихте да нарушите не само правилника на НС, но и Конституцията, защото никога не се е приемал законът за бюджета без опозицията да е имала възможност да аргументира предложенията си",
обърна се към Манолова Десислава Атанасова при представянето на мотивите, цитирана от БТА.

В тях пише и че Манолова получила поста си, "благодарение на скалъпен донос срещу безспорния победител на изборите".

Манолова подаде сигнала за фалшивите бюлетини в Костинброд.

"Ако ние тупкаме топката, вие влизате направо с бутонките", коментира  Цвета Караянчева от ГЕРБ, цитирана от "Фокус".

Манолова обвини вчера депутатите от ГЕРБ, че превръщат обсъждането на бюджета в цирк и "тупат топката с процедурни и несъществени въпроси".

"Не ви отива да се правите на последна инстанция. Вие се държите като шопа, който казал: „Има само две мнения – грешното и моето”, каза още Караянчева.

Петър Курумбашев пък защити колежката си с думите, че тя е тяхното мъжко момиче, което никак не се шегува.

„Няколко пъти използвате в мотивите „грубо”. Аз не съм виждал  Манолова с палка или с камшик, поне не в пленарна зала", каза депутатът.

Ирена Узунова от ГЕРБ репликира, че щом Манолова е тяхното мъжко момиче, да я освободят и мълчаливо да им подрежда мъжките ризи, надежди и капризи.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че Манолова била точният човек на точното място в 42-то НС.

Мая, търсят ти сметка за Костинброд. Това е жлъчно отмъщение, което обаче няма да се получи. Странният микс между поетическия талант на Деса Поетеса от „Шоуто на Слави” и странния синтаксис на някои бивши министри ще останe в 42-то НС като срам за парламентаризма”, подчерта той.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обясни на ГЕРБ, че много неудачно са използвали термина „сталинградски тип" в мотивите си, защото се поставяли в ролята на германците през 1942 г.

Манолова пък заяви, че не разбира с какво притеснява мъжете от ГЕРБ.

"Някой да е бит, някой да е малтретиран? Била съм личност, олицетворяваща политическата борба от Сталинградски тип. За мен подобно сравнение е изключителен комплимент, защото научихте – Сталинградската битка е най-голямата битка, която обърна Втората световна война", каза тя.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Достатъчно ли бе намалението на партийните субсидии с 1 лев?