Бившият македонски премиер Димитър Ковачевски подаде оставка от председателския пост на Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и призова цялото ръководство да направи същото, съобщиха медии в югозападната ни съседка. 

Ковачевски е поискал и свикване на конгрес, на който да бъдат анализирани изборните резултати, след което да се проведат вътрешнопартийни избори в СДСМ. На конгреса, според точките от предложения дневен ред, председателят и ръководството на СДСМ трябва да отчетат периода от декември 2021 г. до май 2024 г., а Централният предизборен щаб да даде отчет за тазгодишните двойни избори. По тези точки е предвидено обсъждане на делегатите на конгреса, след което да бъде гласувано доверие на избраните от конгреса органи на СДСМ.

В писмо до Изпълнителната комисия и до председателя на централното ръководство на партията, Ковачевски е заявил, че оттеглянето му от лидерския пост е високо морален акт в контекста на изборното поражение на СДСМ. 

"Призовавам цялото ръководство на партията да направи същото по вертикала от членовете на ръководството, през централните партийни органи, та чак до общинските органи на партийното ръководство. Подобен акт е редовна процедура във всички европейски и световни демокрации, каквато претендираме да сме ние. Това трябва да бъде практика на всички партийни ръководства след изборен провал", пише бившият премиер.

Според него загубата на изборите на СДСМ е тежък удар и партията трябва да се реформира.

"На парламентарните и президентските избори СДСМ претърпя поражение, което ѝ нанася тежък удар не само от страна на гражданите, но и от страна на симпатизантите, както и някои от членовете на партията. Отговорност носим както аз, така и ръководството на партията, а също и всички назначени и избрани служители, включително всички партийни функционери на местно и централно ниво. В действителност никой не е лишен от отговорност".

Бившият премиер на Северна Македония призова победителите в изборите (ВМРО-ДПМНЕ) да продължат по пътя на евроинтеграцията и подчерта, че блокирането на пътя към Европа ще създаде етническо напрежение в страната.

 

"Блокирането на пътя към Европа не само ще доведе до значително понижаване на жизнения ни стандарт, но и ще засили етническото напрежение в страната. Ще наруши отношенията със съседите ни и ще ни изложи на риск за сигурността, който никой не може да прецени колко голям може да бъде. За страна като РСМ няма средно положение. Няма игра с два стола. Тя е или напред, или назад. Мястото на РС Македония е в НАТО и в ЕС. Мястото на македонците е в ЕС - място, където принадлежат и всички останали граждани на Северна Македония, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност", добавя Ковачевски.

Досега управляващият Социалдемократически съюз (СДСМ) понесе загуба от ВМРО-ДПМНЕ на парламентарния вот на 8 май. Формацията на Християн Мицкоски спечели 58 мандата в 120-местното македонско Народно събрание срещу едва 18 за СДСМ.

Димитър Ковачевски управляваше Северна Македония в периода от януари 2022 до януари тази година.