Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал, се посочва в изявление на министъра на отбраната Николай Ненчев, разпространено от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Поводът е направеното днес изявление на министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър.

"Днес имах среща с посланика на САЩ Н. Пр. Марси Рийс по нейна молба, по време на която бях информиран, че предстои изявление на американската страна за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. В разговора ни обаче не беше предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката", заявява Николай Ненчев.

Ако подобно искане постъпи, за това ще бъде уведомено както българското общество, така и останалите български институции. Едва тогава ще започне процедурата по приемане и съгласуване на предложението, отбелязва българският министър на отбраната.

Единодушие в Букурещ за два центъра на НАТО

Парламентът на Румъния днес единодушно одобри искането за изграждане на два центъра на НАТО в Букурещ в рамките на новата отбранителна стратегия на алианса в Източна Европа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Парламентаристите гласуваха с 283 гласа "за" (0 - "против") изграждането на Интеграционно звено на силите на НАТО и Многонационален дивизионен щаб за югоизточното направление, които ще координират военното командване в Румъния и съседна България.

Многонационалният щаб ще бъде открит през 2016 г. и ще заработи в пълен капацитет до 2018 г.

НАТО ще изгради подобни интеграционни звена в Полша, България, Естония, Латвия и Литва.

Латвия приема тежка военна техника на САЩ

Правителството на Латвия подкрепя решението на САЩ за разполагане в страните от Централна и Източна Европа, включително и на нейна територия, на тежка военна техника, заяви държавният секретар в министерството на отбраната Янис Сартс на срещата в Талин с министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър.