Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-ото Народно събрание в 9:00 часа на 19 юни 2024 г. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

В четвъртък Румен Радев каза пред журналисти, че в понеделник ще обяви кога ще свика Народното събрание.

"Очаквам от изявление да се премине към диалог между политическите сили. От тях зависи дали и какво управление на страната ще имаме. Чакаме този диалог да продължи", каза Радев.

Официалната клетва на новите 240 народни представители ще даде старт и на процедурата по консултации при президента. Това води и до връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, който ще бъде даден на ГЕРБ. 

Очаква се днес ГЕРБ-СДС да поканят на разговори останалите парламентарно представени в 50-ото Народно събрание политически сили в опит за съставяне на редовно правителство. Това обяви на пресконференция в четвъртък, миналата седмица, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

След изборите преди седмица никоя партия не получава достатъчно места, за да управлява сама.

Предложението на първата политическа сила е за експертен кабинет, условието - да е с техния мандат, като премиерът, външният министър и министърът на отбраната да са от ГЕРБ-СДС. Борисов няма да бъде кандидатът за министър-председател. Председателят на ГЕРБ посочи, че има идея кого ще предложи за премиер, но според него не е коректно и в полза на преговорите останалите политически сили да разбират името му първо от медиите. Ще предложим варианти, добави той. От политическата сила смятат, че темите за преговори са две - правителство и парламент. Ако бъде постигнато разбирателство по теми, ще говорим и с лидерите на политическите сили, поясни Борисов.

Ден преди пресконференцията на ГЕРБ председателят на ДПС Делян Пеевски заяви в своя позиция, че трябва да има редовно правителство, което да стабилизира държавата. Той призова всички евроатлантически лидери у нас да започнат разговор за бъдещето на България и призова председателя на най-голямата политическа сила Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в свой пост във Фейсбук обяви, че независимо какво правителство предложи Борисов, те ще бъдат ясна опозиция.

От "Да, България", част от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България", в свое съобщение също заявиха, че депутатите от формацията няма да участват в съставянето на правителство и няма да го подкрепят.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че партията ще подкрепи правителство само на "Възраждане". Според него има два възможни сценария - създаване на правителство, "което ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, и вторият вариант - избори октомври-ноември".

Националният съвет на БСП в неделя потвърди решението си да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС. Това обяви пред медиите изпълняващият функцията на временен председател на партията Атанас Зафиров.

Засега шестата парламентарна сила "Има такъв народ" не коментира дали ще приеме поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет.

От партия "Величие" обявиха пред БТА, че ще участват само в разговори между лидери, а не с преговорни