Срещу петима от задържаните при операция "Килърите" са повдигнати обвинения за организиране на убийството на Юри Галев, останалите 15 души са разпитани  като свидетели и пуснати, съобщи министър Цветан Цветанов, предаде БГНЕС. 

Поръчителят на убийството - Янко Попов с прякор Туци, е  роден през 1964 г. и живее в Самоков. Той е бил близък до Бай Миле и структурите на СИК. Шефът на федерацията по сумо  и севетник в парламента Петър Стоянов - Сумиста, заедно с Васил Костов - Васко Кеца са организаторите на дейността по убийството. Стрелецът е Георги Петров от Червен бряг. Човекът, който е съхранявал оръжието е Методи Иванов – криминално проявен и осъден на пробация заради незаконно притежание на взривни вещества.

На 26 и 27 май заподозрените са разигравали положението и задачите си по подготовката за убийството на Галев. Групата всъщност е имала намерения да извърши убийството на 13 юни, когато освен премиера, рожден ден имал и сина на Юри Галев, но не успява. По думите на вътрешния министър МВР тогава групата е била подготвена да извърши убийството по тъмно, но заради промяна в поведението на Галев и излизането му от бара на зазоряване, са се отказали.

Хипотезите по отношение на мотива за убийството са доста, от МВР знаят, че Попов и Галев са имали личен конфликт помежду си.
 
По думите на Цветанов Сумиста е с предишни регистрации за сводничество и изнудване. Васил Костов-Васко Кеца е бивш охранител на бай Миле и е пострадал при убийството му. Името на Костов е замесено при убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Вече са установени фактическите му извършители, но те са в неизвестност, предполагаме, че те са ликвидирани с цел да не се разплете схемата, каза още Цветанов.
В дома на Методи Иванов е открит автомат Калашников, пушка и 4500 патрона различен калибър и малко количество фалшива валута.

Кой съдия има тази морална воля, човекът който държи взрив и автомати, да отиде на пробация в обществото? Сега искам моят приятел Лазар Груев да излезе и да каже, сгрешихме с тази пробация", коментира и премиерът Бойко Борисов факта с присъдата „пробация" на Методи Иванов, в жилището на когото са намерени голям брой боеприпаси и оръжие, цитиран от Дарик

„Съвсем малко служители са разполагали с информация по предстоящата операция. Били са много предпазливи в Червен бряг, защото е имало информация за полицай, който държи контакт със заподозрените. Той е задържан по подозрения за лихварство", разкри още Цветанов.

Видео от изявлението на министър Цветанов


По думите на зам.-главния прокурор Бойко Найденов преди провеждането на операцията е имало игра на „котка и мишка", хората от Окръжната прокуратура са работили денонощно. Тепърва тече разследването, ще се поиска задържане под стража на арестуваните. Обвинителният акт ще бъде внесен възможно най-бързо.

Операцията е съвместна на ДАНС, МВР и Прокуратурата.  Службите разполагат с информация, според която обвиняемите са съпричастни и към други убийства.
Цветанов коментира, че акцията е доказателство за нивото на екипна работа, което са достигнали МВР и прокуратурата.

С разбиването на тази група, в хода на разследването ще излязат още много убийства и още подготовки за такива, каза още премиерът. С днешната операция отговарям чисто политически на всички, които искат да правя съкращения в МВР, посочи премиерът. Убеден съм, че докладът от Брюксел догодина ще е по-добър, ние за разлика от съдебната система, не се обиждаме от забележките, каза още Борисов.