Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

Акцията има за цел разбиването на организирана престъпна група, която се занимава с тежка престъпност. Задържаните са от всички нива, т.е. поръчители, посредници и изпълнители. Към момента са проверени над 30 адреса.

Арести и престърсвания са извършени в столичния квартал "Гоце Делчев", в Червен бряг, Созопол, Китен, Варна и Самоков. На един от адресите в София е оказана съпротива и след предприетите мерки от страна на антимафиотите е открит автомат „Калашников”.
По БНР Цветан Цветанов обясни, че благодарение на бързите действия на полицията е предотвратено евентуално използване на автомата. Операцията беше оповестена от премиера Борисов на 5 юли, на празника на МВР, припомни министър Цветанов и подчерта, че може би за първи път в България се залавя цялата група, която се занимава с тежка престъпност.

Директорът на СДВР Валери Йорданов допълни, че в София са задържани двама души.
Във Варна също има задържани, извършват се обиски на няколко адреса, заяви директорът на ОДП в града комисар Димитър Димитров.
"Оказваме съдействие на колеги от София в Китен и Созопол сме задържали две лица. В момента организираме конвой да ги закараме в София за да може колегите да си свършат работата с тях ”, каза пък шефът на бургаската полиция комисар Милен Димитров.

Цветанов допълни, че във Варна е задържан един човек, който е бил на почивка в града. На почивка са били и задържаните в Китен и Созопол. До момента категорично е доказано едно убийство, извършено от групата и съпричастност към други такива тежки престъпления, каза още министърът, цитиран от БТА.

В Самоков е задържан и собственик на ресторанти на Боровец и на развъдници на риба с прякор Туцо, съобщи БНР. Арестуваните в Самоков са общо седем.

Операцията се провежда съвместно от МВР, ДАНС, ГДБОП, „Криминална полиция”, Областните дирекции на полицията в София, София-град, Плевен, Варна и Бургас под ръководството на Софийска градска прокуратура.

Когато приключи първия етап на операцията по отношение на задържанията и обиските, тогава ще има повече информация за задържаните, уточни Йорданов.
Всичко за операцията и за задържаните Цветанов обеща да разкрие утре.


Вижте видео от изявлениена Цветан Цветанов по повод операция "Килърите"