Тази нощ горя един автомобил - "Опел Астра" във Владая, с което броят на подпалените коли в столицата и на други места надхвърли 50. Трима са в ареста.

Получи се една епидемия, ескалация в палежите, посочи Росен Йорданов, цитиран от "Фокус".
„Мотивите на хората, които в момента са в ареста, мога да ги обобщя. Те си приличат, въпреки че хората са различни и имат различна съдба, но да кажем, че това е една неадекватна форма, деструктивна форма на изразяване на натрупано напрежение и агресия като цяло към обществото, не адресирано. Докато в последващите актове има определено разлика и тя се изразява в това, че зад действията на тези хора прозират вандалски мотиви, позират дребни български междусъседки проблеми от типа – аз ще му запаля колата. Последните палежи са вид имитация на първите. Живеем в епохата на интернет и всеки човек, който по някакъв начин не може да изрази себе си адекватно, публично, той търси подобни форми. За много хора, които са направили тези палежи впоследствие, това е форма на забавление или форма на себеактуализация. Убеден съм в това”, коментира още зам.-директорът на Института по психология към МВР.

До момента в ареста са:
Владислав Николов – Куката, който е задържан за палежа на три коли в квартал "Западен парк". Съдът остави Куката в ареста на 16 декември; 
29-годишният Юлиян Ковачки за палежите на коли в "Младост" и "Хаджи Димитър". На 18 декември съдът остави и Ковачки в ареста;

Третият задържан - 27-годишният Радослав Стоянов, регистриран в полицията за наркотици, е пуснат от ареста срещу парична гаранция от 700 лева, съобщи говорителят на Софийска районна прокуратура Руси Алексиев, цитиран от "Фокус". Прокуратурата обаче ще обжалва съдебното решение.
Стоянов е обвинен за палежа на един автомобил на ул. "Кукуш" на 17 декември.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че "винаги има единични случаи на палежи на автомобили, например за разрешаване на някакви неуредени взаимоотношения – както между организираната престъпност, така и на чисто битова основа". Според него палежите стават нещо като мода

Преди няколко дни обаче, премиерът Бойко Борисов предложи, а Цветанов го подкрепи, да има законодателни промени срещу подпалвачите, защото сега, ако не бъдели задържани на местопрестъплението, много трудно можело да бъдат уличени.
По този повод бившият вътрешен министър Михаил Миков коментира пред Нова тв, че тази теза за пореден път показва абсолютна неграмотност. "Знам, че премиерът е много разбиращ от пожарно и противопожарно дело, но нека да не правим хаотични промени в НК. Това е абсурд. Случаите на палежи от около 100 години са в българския НК", добави депутатът от БСП.