Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред журналисти, след като тази нощ бяха подпалени две коли в Силистра и така градовете, в които станаха такива инциденти се увеличиха с още един.
Първоначално пламнало луксозно "Ауди А6", собственост на 37-годишна жена, чиято предна част е изгоряла. Огънят обаче обхванал паркирано пред него "АудиА 4" на 31-годишен мъж. 

"Имаше случаи в Бургаско и Кюстендил, но те са извършени по различен начин и имат различен почерк. Колегите там имат версии и в скоро време ще имаме развитие по темата, но те не кореспондират с това, което наблюдаваме в София. В някои от последващите палежи има и чисто криминален елемент, в някои от тях има и чисто случаен. Някои може би го възприемат и като вид мода", коментира още Цветанов, предаде „Фокус”.

Той подкрепи премиера Бойко Борисов, който заяви, че има толкова палежи заради медийната истерия.
"В репортаж на една национална телевизия беше показано къде най-лесно се запалва автомобилът, за колко минути изгаря този автомобил, за колко минути се предава към друг автомобил. Това по някакъв начин провокира интерес за хората, които го гледат и, които смятат, че по този начин могат да се забавляват",  каза вътрешният министър.

Цветанов увери, че има оперативна информация за определени лица, по които се работи и МВР прави всичко възможно, за да бъдат контролирани. Той обеща на по-късен период да съобщи повече подробности.
"Фактът, че има допълнителни мерки за охраната и сигурността ни коства много, но ние сме длъжни да го направим, защото искаме да гарантираме спокойствието на гражданите", изтъкна той.

Министърът призова гражданите да предоставят информация, свързана с палежите, защото полицията се нуждае от такава помощ.
"За последния случай от петък срещу събота благодарение на гражданина, който предаде накъде се изнася извършителят на това престъпление, той беше своевременно задържан", даде пример Цветанов.

Той коментира и твърденията на другия задържан подпалвач, заподозрян за 25 коли в столичните квартали "Младост" и "Хаджи Димитър" - Юлиян Ковачки, който заяви пред съда, че преди да го подложат на детектор на лъжата в Института по психология на МВР в Седмо РПУ са го черпили с водка и бира.
"Винаги твърденията на всяко задържано лице в голямата си част не кореспондират с действителността и не трябва да им се обръща такова внимание", каза вицепремиерът, но все пак заяви, че ще бъде направена проверка дали това е вярно.
Съдът вече остави Ковачки в ареста, въпреки че има доказателства само за 5
палежа, при това косвени.