Още вчера кандидат-депутатът от партията Евгений Михайлов съобщи, че Местан е останал без държавни бодигардове, след като поиска оставката на ЦИК и я обвини, че не се е съобразила с решение на ВАС за изборите и така е ограничила вота в Турция.

Днес излезе неофициална информация, че часове след пресконференцията му лидерът на ДОСТ е получил писмено уведомление, че вече няма охрана.

След като медиите съобщиха новината, от службата публикуваха съобщение, в което се казва, че началникът й генерал-лейтенант Ангел Антонов ще отговори на  молбите "за потвърждаване/опровергаване достоверността на публикации, отнасящи се до актуалното състояние на мерките за сигурност на охранявано лице"
В него се казва:

"На 05 април 2017 г., от 10.00 часа, е проведено заседание на комисията по чл. 23, ал.2 от ЗНСО. Заседанието е насрочено и проведено в съответствие с правилата за работа на комисията.

При насрочване на заседанието началникът на НСО, който е и председател на комисията, не е могъл да знае за предстоящи или очаквани публични прояви на охранявани от службата лица.

При вземане на решения Комисията определя задължително степента на конкретна застрашеност, потвърждава, изменя обхвата или прекратява охраната единствено въз основа на получена от службите за сигурност и службите за обществен ред достоверна информация и не се влияе от публикации или медийни изяви в средствата за масово осведомяване.

За взетите решения началникът на НСО писмено уведомява единствено и само заинтересуваните лица, които удостоверяват запознаването си с подпис".

От съобщението става ясно, че очевидно комисията е преценила, че Лютви Местан вече не е застрашен по никакъв начин.
Това е втори път, в който охраната му беше свалена - първият път беше, след като Ахмед Доган го свали от поста лидер на ДПС.