Няколко часа след изявлението на Местан, според когото действията на ЦИК са възпрепятствали вота на изселници от Турция, режисьорът Евгений Михайлов, който беше кандидат-депутат на ДОСТ, написа във Фейсбук:

"Пресконференцията на ДОСТ наистина свали всички маски и извади много хора от равновесие!!! Днес, НСО, която е на подчинение на (п)резидента Румен Радев, е взела решение за сваляне на охраната на Лютви Местан - председател на ДОСТ. Охраната на "националните светини" Делян Пеевски и Ахмед Доган остава. Бог да ни е на помощ!"

Днес Михайлов допълни:

"Имате ли дежа-вю? Местан пак с показно свалена охрана часове след събитие. Този път никой поне не е държал речи на маса. А дали не е...? (има предвид първия път, в който охраната беше свалена, и речта на Ахмед Доган, която той произнесе тогава - виж по-долу)".

Официалното решение за сваляне на охраната е връчено на Местан от офицер на НСО в писмен вид, съобщи днес "Клуб Z", като се позова на свои източници. По процедура изпълнението на такива решения влиза в сила в рамките на няколко дни след връчването им.

Не се знае кога точно е взето решението на комисията, която преценява наличие или отпадане на заплаха на публични лица. Тя се състои от директора на НСО, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР.

Официалното запитване до НСО на медията засега няма отговор.

Това е втори път, в който се маха охраната на Местан. Първият беше в края на 2015 година, когато бе свален като лидер на ДПС. Това стана след прословутата реч на почетния председател на движението Ахмед Доган, когато Местан се скри в резиденцията на турския посланик в София и обяви, че се страхува за себе си.

Въпреки че тогава беше обяснено, че Местан не е бил застрашен, след това охраната му от НСО беше продължена.