„Целта на бомбата и куршумите беше промяна в Норвегия. Норвежкият народ отговори като се вкопчи в своите ценности. Убиецът се провали, народът победи”, заяви Столтенберг на церемония, отбелязваща първата годишнина от масовото убийство, предаде "Фокус".

В Норвегия днес почетоха паметта на жертвите от масовото убийство на остров Ютьоя и бомбения атентат в Осло, които станаха точно преди една година. Тогава бяха убити 77 души и над 150 бяха ранени. На 22 юли 2011 г. първо избухна бомба в правителствения квартал в столицата, поставена от екстремиста Андерш Брайвик. В атентата загинаха осем души, а 98 получиха наранявания. След това Брайвик откри огън на остров Ютьоя, където имаше младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия, и уби 69 и рани 60 човека.

Убиецът сам се предаде на полицията и впоследствие призна за деянията си пред съда. Той обаче не се призна за виновен, заявявайки, че е действал в защита на норвежката културна идентичност, която по думите му е била заплашена от толерантността на властите към имигрантите.

Норвегия днес запази минута мълчание в памет на 77-те жертви на бомбения атентат и масовото убийство, разтърсили мирната страна преди година - трагедия, която по думите на премиера Йенс Столтенберг е обединила норвежците в защита на демокрацията и толерантността, предаде БТА.

Оцелели и семействата на жертвите днес се събраха на частна церемония на острова. В същото време норвежката кралска фамилия и правителствени лидери присъстваха на възпоменателна служба в катедралата на Осло. На службата викарий Елизабет Торсен призова богомолците да споменат в молитвите си и жертвите на насилие в други части на света, включително Сирия и САЩ, явно имайки предвид петъчната стрелба, отнела живота на 12 любители на киното в Орора, Колорадо. Възпоминанието в центъра на Осло събра хиляди хора на концерт в памет на жертвите.

Очаква се присъдата на Брайвик да бъде произнесена на 24 август.