Придружаван от двама охранители, типично в негов стил, Филчев отговори лаконично на репортерските с думите: "Отдавна не сме се виждали. Много сте се разхубавили някои журналистки, а други още повече. Ходихте ли на ски, абе и аз ходих", предаде БТА. Той каза, че ще говори, след като бъде разпитан.

Филчев - погрешно призован за днес
По-късно обаче се оказа, че Филчев е призован погрешка на днешното заседание, тъй като по списък той е №12 сред свидетелите и трябва да даде показаня утре. Заради това съдия Румяна Ченалова го помоли да напусне залата. Ролята на Никола Филчев в делото „Октопод” е много голяма, коментира междувременно прокурорът по делото Светлозар Костов.

В съдебна зала днес са и бившият председател на ДАНС Петко Сертов, бившият му заместник Иван Драшков, ексвътрешният министър Емануил Йорданов и Атанас Атанасов, който беше шеф на Националната служба за сигурност.

Атанасов коментира, че трудно свързва това, което знае, и това, което пише в обвинителния акт срещу групата. "Обвиненията, които прочетох, не намирам каква връзка имат с качеството, което е имал Алексей Петров в НСС. Офицер под прикритие е строго конспиративна фигура и освен, че трябва да пази тайната за себе си, че е такъв, и в службата не трябва да знаят за него", коментира Атанасов. Той допълни, че не би трябвало да има никакви белези, по които агентът под прикритие да се легитимира.

"Дори да е имал влияние, то не е било, заради това, че е бил агент под прикритие. Дали Алексей Петров е бил полезен, Атанасов не може да каже, тъй като много малко време са работили заедно", добави бившият шеф на НСС и изтъкна, че контраразузнаването малко се интересува от подземния свят и няма задача да се бори с престъпността.

"С Никола Филчев не мога да се ръкувам в съдебната зала, защото този човек искаше да ме затрие, за мен той е престъпник, казвал съм го много пъти, искаше да ме вкара в затвора по три измислени дела", добави той.

Иван Драшков отказа да отговаря на конкретни журналистически въпроси, защото по думите му, документите, с които е бил назначен Алексей Петров, били класифицирана информация. "Щом е бил назначен, значи документите му са били О.К., но всеки допуска грешки", уточни той.
Дали Петров е бил полезен в работата, Драшков не се нае да коментира.

Петко Сертов пък заяви, че не си е избирал за съветник Алексей Петров.
"Той беше служител на НСС и както всички, според закона, беше преназначен. Той не беше съветник, а експерт в кабинета", уточни той.
Сертов изрази съмнение през периода, в който Петров е бил в ДАНС, да се е възползвал от служебно положение, за да върши незаконна дейност. Не бил задържал никого, който не е полезен, с тези думи Сертов отговори дали е имало полза от работата на Алексей Петров.
"Човек с много глобално мнение, познава много добре проблематиката, всеки може да бъде полезен, когато има познания, умения и опит", допълни ексшефът на ДАНС.

Поискан отвод на прокурор
Междувременно адвокатите на подсъдимите Янко Попов и Цеко Йорданов поискаха отвод на прокурор Светлозар Костов по делото "Октопод". Причината е - предубеденост. В залата Попов обясни, че прокурор Костов го е карал да свидетелства, за да се образува делото. Попов е отказал и е привлечен като обвиняем, съобщи "Фокус".

Самият прокурор обаче заяви, че са закъснели с искането си. „Разбира се, че един прокурор може да бъде безпристрастен, дотогава, докато повдигне обвинение. Оттам нататък, е нормално да работи по своето обвинение”, каза Костов.
Янко Попов обаче разказа, че се познават още от студентски години и преди 4–5 месеца е извикан в кабинета на Костов без адвокат и му е предлагано да свидетелства по делото „Октопод”. По думите на подсъдимия – поради отказа му, той е привлечен в качеството на обвиняем по делото.

По-късно съдът отхвърли искането за отвод на прокурора, тъй като в страниците на делото не фигурират доказателства за съществуването на такава среща между прокурор Костов и подсъдимия Янко Попов и не може да се приемат тези твърдения за верни. привлечен в качеството на обвиняем по делото.

Съдът даде ход на делото с разпит на свидетели.


Подсъдими по делото "Октопод" са Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Марчело Джотолов, Кирил Топалов и експрокурорът Цеко Йорданов. Първите четирима са обвинени за участие в престъпна група за рекет, Топалов - за един случай на изнудване, а бившият прокурор Цеко Йорданов - за престъпление срещу правосъдието.