Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев текстовете в Наказателния кодекс, касаещи неизбежната отбрана, да бъдат прецизирани. Припомняме, че искането на министър-председателя идва след разразилия се казус от последните дни в Пловдив, където лекар простреля смъртоносно мъж, който се опитвал да обере гаража му. След случая последва и лавинообразна обществена реакция с протести както в Пловдив, така и в София за освобождаването на д-р Иван Димитров и за законодателни промени.

"Не може от отделен случай да се търси промяна в основен наказателен закон. Трябва да погледнем нещата в правен, социален и политически аспект. Малко държави в Европа имат такъв член 12, както ние. Прокуратурата не може да бъде орган, който да се занимава с управление на кризи, като реакцията на хората. Не беше нормално някои от медиите да обвиняват прокуратурата в мълчание. Не трябва едно гражданско недоволство да минава на политическа вълна", обясни пред "България он еър" Роман Василев.

Юристът в студиото на "България сутрин" посочи, че при евентуална промяна на законодателството трябва да се търси баланс между практиката, народопсихологията и опита.

"Не мога да се съглася институтът на неизбежната отбрана да бъде разширен до такава степен, каквато се предлага. Така всеки ще се сдобие с оръжие и ще го използва къде правомерно, къде неправомерно. Българското законодателство не бива да се пипа поради отделни случаи", подчерта Роман Василев. 

Адвокат Николай Кокинов: Хората вземат правосъдието в свои ръце, защото не усещат държавата

Хората се опитват да вземат правосъдието в свои ръце, защото не усещат държавата зад себе си,  каза в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" адвокатът Николай Кокинов по темата за границата на неизбежната отбрана.

В малките населени места има гигантски дефицит на справедливост, безнаказаността се шири, възрастни хора стават жертви непрекъснато на подобен тип посегателства и понеже не усещат, че някой разкрива тези престъпления, понеже не усещат, че някой ги наказва, хората се опитват да вземат нещата в свои ръце, което не е най-добрата идея в една нормална европейска демократична държава. В това е проблемът, категоричен е Кокинов.

Сам по себе си Наказателният кодекс института на неизбежната отбрана, е пределно ясно разписан, обясни той. Кокинов допълни, че законът достатъчно ясно дава възможности за маневри както на защитата, така и на обвинението - балансът трябва да го намери съдията.

Зам.-председателят на НС, адвокат Явор Нотев: Посегателствата станаха твърде много, няма как да очакваме пасивно поведение от жертвите на подобни престъпления

В закона има изричен текст - там пише, че при превишаване пределите на неизбежна отбрана поради уплаха и смущение, деянието не е обществено опасно. Тоест такъв гражданин, който е защитил поради уплаха и смущение с прекомерно интензивно отблъскване - тоест увредил е нападателя, той може да бъде оправдан. Само че това трябва да бъде ясно казано за всички - и за тези, които имат намерението да бъдат нападатели, и на гражданите, които трябва да съобразят това, че правата им да се защитават не са безкрайни или поне не са такива, че няма да им осигурят едно безоблачно бъдеще.

 НА ФОКУС: Ще ни дадат ли оръжие да стреляме по крадци?

АНКЕТА: Да се облекчи ли режимът за носене на огнестрелно оръжие?