Това реши правителството като прие проект на Закон за изплащане на задълженията.

"Предложението е законопроект, свързан с предоставянето на помощ на НЕК, която ще се даде от държавния бюджет, като целта е дружеството да погаси задължението си по решението на Международния арбитраж по проекта за АЕЦ "Белене", обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Министерски съвет.

Законопроектът, който днес извънредно две комисии на НС одобриха, чрез увеличение на бюджета на Министерството на енергетиката се предоставя възмездна финансова помощ за изплащане на задълженията на НЕК.

Според законопроекта, НЕК не заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения. 

Държавната помощ за плащането на АЕЦ "Белене" ще дойде от фискалния резерв, съобщи замeстник-финансовият министър Маринела Петрова, цитирана от БНР. Тя уточни, че парите са налични.
В резерва има над 14 млрд. лева.

За да се спазят правилата за държавните помощи, в законопроекта е регламентирано, че възмездната финансова помощ ще се предостави на НЕК ЕАД след положително решение от страна на Европейската комисия.

В проекта за закон не се залага каква сума ще бъде предоставена на НЕК.
Преди дни бе съобщено, че в парламента ще бъде внесено предложение до края на годината да бъдат изплатени 400 от 620-те милиона евро за поръчаното оборудване за АЕЦ „Белене“.

"Сумата, която компанията е осъдена да заплати с лихвите към днешна дата (цяла сума - главница плюс лихва), е 628 957 596 евро. Ако това плащане не стане сега, до края на годината размерът на главница плюс лихва, ще достигне 646 230 132 евро. Ако НЕК не се издължи, ще има негативни последици не само за дружеството, а за цялата енергийна система на страната", напомни Петкова.

По думите й страната ни има претенции по отношение на размера на лихвата, които са предявени пред международния арбитраж, защото е установена техническа грешка при изчисляването на лихвите, заради която според българската страна сумата е завишена.

Арбитражът все още не се е произнесъл.

Ако дългът не бъде платен, основният риск е трупането на лихви, които са в размер 324 000 лева на ден. Освен това, има възможност "Атомстройекспорт" да поиска обявяваното на НЕК в несъстоятелност, което ще стане причина задълженията на БЕХ по двете облигации, изтеглени 2013 и 2016 г., да станат предсрочно изискуеми.

Друг риск е свързан с това "Атомстройекспорт" да предяви претенция и към българската държава, ако НЕК не се издължи, каза още министърът.

Петкова напомни, че от "Атомстройекспорт" вече са изразили категоричното си мнение, че трябва да се направи плащане, макар и частично, което ще ни позволи впоследствие да се водят разговори за постигане на определени споразумения.

Горанов: Очаквам сумата да се върне

"Надявам се НЕК и Министерство на енергетиката така да контролират процеса по изплащане на оборудването за АЕЦ „Белене“, че сумата да се върне", каза финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от "Фокус".

Той коментира, че няма много поводи днес финансовият министър да се усмихва, но това е цялата тежест, която осъзнаваме на днешното решение.

"Положителното е, че решението, което засега предлагаме, е помощта да се предостави възмездно, като разчитам на колегите на НЕК и Министерство на енергетиката така да управляват процеса на уреждане на задълженията от тук нататък с руската страна, че да има определена възвръщаемост от тези активи, тъй като, в края на краищата, ние не плащаме глоба или санкция, ние плащаме за изработено оборудване, което е реален актив, който вероятно има стойността най-малко на това, което е присъдено“, каза министър Горанов.

В този смисъл той очаква следващия месец колегите му да предприемат съответните действия, така че голяма част от тази сума да се върне оттам, откъдето след одобрението на Народното събрание ще бъде предоставена.