Това е основната част от определеното с решението на съда плащане (620 млн. евро), съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Мездра в отговор на въпрос.

На състоялата се вчера работна среща във Варна на междуправителствена комисия между Русия и България този въпрос е бил сред водещите обсъждани теми, уточни Петкова.

Решено е задължението да бъде платено на няколко транша, като до края на годината се изплати основната част от него - тези 400 млн. евро.

За това плащане, дължимо до края на годината, най-напред съобщи руският представител в срещата - първият зам.-правосъден министър Сергей Герасимов. Той направи това в интервю за ТАСС, дадено във Варна.

Петкова каза, че БЕХ и НЕК в момента не разполагат с тези средства и се обмислят различни възможни варианти за погасяването на задължението.
След плащането на основната част ще се търси отново споразумение за останалите две вноски, допълни тя.

Теменужка Петкова обясни още, че в арбитража в Париж е внесено възражение за размера на лихвите по задължението, които са определени общо на 82 милиона евро.

Според българската страна има техническа грешка при определянето на лихвите и при отстраняването й, техният размер ще намалее, каза министърът и уточни, че се очаква решението на арбитражния съд.

По-рано Петкова обясни, че е "допуснато да бъде начислена лихва върху лихвата, т.е. получила се е сложна лихва – нещо, което е недопустимо, съгласно националното законодателство и няма как да бъде платено".

Проверка на ЧЕЗ

Министърът на енергетиката посети Мездра и провери на място подготовката на ЧЕЗ-Разпределение за зимата. Теменужка Петкова припомни, че преди месеци жителите на седем села в община Мездра, разположени по Искърското дефиле, са подали сигнал за проблем с качеството на електроснабдяването в населените места и чести прекъсвания. Тя допълни, че след проверка от министерството са дадени задължителни указания към електроразпределителното дружество, които са свързани с инвестиции, а срокът за изпълнение изтича в края на септември.

По данни на ЧЕЗ, представени пред министър Петкова, в подмяна и реконструкция на електросъоръжения в района са вложени 200 000 лева. Ремонтирана е възлова станция в село Елисейна и обновен алтернативен електропровод.