По информация на местния сайт двама от загиналите, които са най-малко 8, са мъж на 50 години, на име Васил, и съпругата му. Те са закъсали с джипа си в тиня и приливната вълна ги е ударила и удавила.
Други двама са загинали край село Бориславци. Мъжът е бивш общински съветник в Димитровград, сега – автобусен превозвач. Бил заедно със съпругата си. Двамата минавали с автомобила си по мост над река Арда и паднали във водата.

Оцелелите, които са в болница, разказаха, че са стояли часове в ледена вода.

"Къщата се срути буквално пред очите ни - 2 минути преди да излезем от нея. Стъпихме на един покрив, който се оказа стабилен, но така и не дойде хеликоптер. За 5 минути наистина стана пришествие, ние бяхме герои от филм на ужасите, бяхме в капан, наистина срещнахме смъртта. Най-добрата новина е, че ние оцеляхме", разказа една от оцелелите в Бисер - Елена Вутова, цитирана от БНТ и bTV.

"Видях, качих се горе, събудих децата и докато излезем водата беше до кръста и това беше - нищо не можахме да спасим, нищо", каза и друга жена от селото - Донка Тодорова.

"5 метра вълна, кметицита тича и вика: Бягайте! Какво да спасяващ първо? Зад тебе къщите падат", спомни си и друг жител на селото.

"Такова нещо не пожелавам на най-големия си душманин, беше страшно, много страшно, всичко е залято. Но слава на Бога, че оживяхме", разказа през сълзи и възрастна жена.

Репортер на БНТ пък предаде разказа на майка, която държала с вдигнати ръце детето си, докато водата стигала до брадичката й.

В същото време 5 часа баща и син стояха върху колата си, преобърната в придошлата вода, докато ги спасят с хеликоптер. 50-годишният Мартин и 22-годишният му син Николай тръгнали към 7 часа по пътя за село Стойково. В един момент ТИР занесъл пред тях и ударил колата им, която се обърнала по таван.
"Не можехме да отворим вратите, излязохме през прозорците", разказа пред TV7 бащата, който успял да издърпа сина си.

Подали сигнал на тел. 112 и веднага били изпратени спасителни екипи. Те опитали да ги спасят с лодки, но течението ги отнесло далеч от бедстващите. Единственият начин за спасение останал по въздуха. Тогава бил изпратен един от военните хеликоптери "Кугър", които правителството включи в спасителната операция.
В момента бащата и синът са в хасковската болница с леки измръзвания.
"Беше голям студ, голямо чудо", разказа Николай.

"Започне раздаване на храна – продукти от първа необходимост, на тези, които желаят. Организирано е снабдяване с дърва, тъй като повечето хора се отопляват с печки на твърдо гориво. Възстановено е вече осветлението, има електричество. Създадени са екипи, които да патрулират, за да няма опити за мародерство и кражби в тази ситуация", съобщи пред "Фокус" министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който е на място в бедстващото село Бисер. Той уточни, че са докарани 9 фургона за хората, останали без жилища. Осигурена е и питейна вода, защото тази в чешмите на селото е негодна.

"Пред тази стихия няма сила, която да може да я спре. Важното е в момента да успеем да доставим нещата от първа необходимост на хората и да създадем определен ред, защото нощта настъпва и допълнително ще има паника. Много голяма е трагедията. Изказвам своите съболезнования към близките на жертвите", добави той.

В селото беше разгъната специална военна палатка, която денонощно ще бъде на разположение на жителите - в нея има печка, топли напитки и храна. За тези, които няма къде да пренощуват, е създадена организация да се записват техните имена и са транспортирани в места, където са създадени такива условия, съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов, който ръководи спасителните операции.
Ден на траур ще бъде обявен за жертвите в Хасковско, добави той, но уточни, че точната дата бъде уточнена на заседанието на правителството.

БЧК обяви банкова сметка за парични дарения за пострадалите:Уникредит Булбанк АД, BG64UNCR76301078660913, UNCRBGSF. Желаещите да помогнат могат да го направят и онлайн на интернет страницата на организацията (www.redcross.bg).

Бедственото положение в района продължава. В Свиленград евакуираха десетки хора от един от кварталите заради придошлата река Марица.