На среща с президента Росен Плевнелиев Столтенберг благодари на България за нейния принос към дейността на Северноатлантическия пакт в мисиите в Афганистан и Косово, в Черно море и за ролята в стабилизирането на региона.

"Всичко това показва, че България е ценен член на Алианса", изтъкна генералният секретар на НАТО.

Вижте снимки >>>

Столтенберг каза, че НАТО ще изгради командно-контролен пункт на територията на 6 европейски страни, сред които е България.

Той обясни, че персоналът на центъра у нас ще е съставен от български военни и многонационален контингент. В структурата ще работят общо 40 офицери. Целта е да се изгради звено, което да осъществява връзката между местните въоръжени сили и НАТО.

Столтенберг припомни за конфликтите в Ирак и Сирия, в Северна Африка, в Украйна. Ето защо той се е поинтересувал как България може да се изправи пред тези предизвикателства.

"Изпълнението на плана от Уелс е най-високият приоритет за нас", обяви Столтенберг.

Той подчерта, че всички мерки, които НАТО предприема, са дефанзивни.

"Ние обсъждахме да инвестираме повече с разрастването на нашите икономики, този ангажимент е много важен и е важно всички държави да го изпълняват. Инвестирането в отбрана ще гарантира сигурността на България", каза Столтенберг.

Той коментира, че инвестициите в отбрана са предизвикателство, защото винаги парите могат да бъдат изхарчени за нещо друго, но сигурността е предпоставка за свобода.

Шефът на НАТО изтъкна, че е получил уверенията на президента и на всички други свои събеседници в България, че страната ни ще увеличи бюджета за отбрана и ще изпълни ангажиментите си от Уелс, предаде БГНЕС.

От своя страна президентът Росен Плевнелиев посочи, че България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване.

Приоритет е да намалим зависимостта от един доставчик на оръжейни технологии и да повишим съвместимостта на българската армия с армиите на съюзниците в Алианса,
каза българският президент.

Плевнелиев обяви, че е информирал своя гост за факта, че поради политическата криза у нас и фалита на четвъртата най-голяма банка бюджетът е бил намален с 30 млн. лева спрямо 2014 година.

"Очакваме военният бюджет да бъде актуализиран през годината, за да можем да изпълним поетия ангажимент и дадената дума", обяви след срещата Плевнелиев.

Той заяви, че променената среда за сигурност в Черно море налага повече и по-мащабни тренировки, като за тази цел могат да се използват изградените военни бази у нас.

Плевнелиев обяви, че страната ни и Столтенберг споделят обща позиция, че нарушаването на суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост са заплаха.

Ние трябва да бъдем готови, не само тук в България, да работим за мира, обяви Плевнелиев.

Борисов и Столтенберг обсъдиха парите за отбрана

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обсъди с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг парите на страната ни за отбрана. Те са говорили и за сътрудничеството в рамките на Алианса, Плана за действие за готовност на НАТО.

Столтенберг се срещна и с министъра на отбраната Николай Ненчев и  министъра на външните работи Даниел Митов. 

Митов и Столтенберг са обсъдили въпроса за модернизацията на българските въоръжени сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост. 

Министър Ненчев и шефът на НАТО пък обсъдиха ситуацията за сигурност в света и заплахите, които произтичат към съюзниците.

"Силно сме обезпокоени от това, което става в Близкия изток и ситуацията с "Ислямска държава", а от още по-близо следим какво става в Черно море", заяви министър Ненчев и добави, че България полага огромни усилия да устои на нестабилността в тези региони и на бежанската вълна, която има опасност да се увеличи.

Протест на "Атака"

Следобед протест на "Атака" посрещна Йенс Столтенберг пред президентството, предаде БГНЕС. Стотина симпатизанти на "Атака", предвождани от Волен Сидеров, издигнаха плакати "НАТО, не ни въвличай във война с Русия!" и "България вън от НАТО". 

Лидерът на партията Волен Сидеров обяви, че страната ни трябва да излезе от НАТО, защото е агресивен военен блок, който заплашва сигурността на Европа. 

Сидеров ще поиска изслушване в парламента на военния министър, външния министър и премиера, за да отговарят за какво са си говорили със Столтенберг.

АНКЕТА: Да увеличи ли България средствата за отбрана?