На среща със Столтенберг, който е на официално посещение в София, Бойко Борисов е акцентирал върху ефективното и прагматично използване на средствата за отбрана, "за да бъде намерен балансът между възможностите на бюджета и поддържането на високо подготвени и материално обезпечени въоръжени сили", цитира го пресцентърът на Министерски съвет.

Вижте снимки >>>

По този повод са подчертани възможностите, които предоставят инициативите на НАТО и ЕС за интелигентна отбрана и споделяне на способностите.

България пое на срещата на върха на Алианса миналия септември ангажимент да увеличава постепенно бюджета си за отбрана до 2% от БВП. Това не бе спазено при определянето на бюджета за 2015 г. - в него са предвидени 954,589 млн. лв. за отбрана - със 77 млн. лева по-малко спрямо бюджета за 2014 г.

Военният министър Николай Ненчев предупреди, че така ще се спре модернизацията и превъоръжаването на армията. Президентът и главнокомандващ армията Росен Плевнелиев призова да бъде спазен ангажиментът ни към към НАТО.

При посещението си у нас британският министър на външните работи Филип Хамънд постави въпроса за изпълнението на ангажиментите на страната ни по отношение на разходите за отбрана.

На срещата днес Борисов и Столтенберг са обсъдили сътрудничеството в рамките на Алианса, Плана за действие за готовност на НАТО.

Столтенберг е дал висока оценка на участието на България в мисиите и операциите на Алианса и посочи, че българските военнослужещи се ползват с репутацията на отлични професионалисти.

Теми на разговора са били регионалната и енергийна сигурност, добавят от пресцентъра на МС.

Столтенберг се срещна и с министъра на отбраната Николай Ненчев и  министъра на външните работи Даниел Митов.

Митов и Столтенберг са обсъдили въпроса за модернизацията на българските въоръжени сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост. 

"Относно отношенията НАТО-Русия, двамата потвърдиха позицията, че е необходима ясна и убедителна промяна в действията на Русия, която да демонстрира спазване на международното право и принципи", съобщиха от Външно министерство.

Според тях вратите за диалог с Русия са отворени, но засега липсва доверието, на което този диалог да се основава.

Късно следобед генералният секретар на НАТО имаше среща с президента Росен Плевнелиев.

Протест на "Атака"

Следобед протест на "Атака" посрещна Йенс Столтенберг пред президентството, предаде БГНЕС. Стотина симпатизанти на "Атака", предвождани от Волен Сидеров, издигнаха плакати "НАТО, не ни въвличай във война с Русия!" и "България вън от НАТО".

Лидерът на партията Волен Сидеров обяви, че страната ни трябва да излезе от НАТО, защото е агресивен военен блок, който заплашва сигурността на Европа.

"НАТО се командва от САЩ, а не от Европа и ние искаме това да се прекрати - ако има система за сигурност, тя да бъде европейска, а не американска", призова той.

По думите му "Атака" не искат "България да се превръща в плацдарм за война с Русия".

Сидеров е убеден, че именно вкарването на България във военна ситуация е целта на посещението на Столтенберг, тъй като НАТО вече е обявила Русия за свой враг.

Запитан дали излизането от НАТО няма да означава заплаха за България от страна на държавите, които в момента са в НАТО, Сидеров отвърна, че ако например Турция реши да ни атакува, по никакъв начин няма да я спре това, че България е член на НАТО.

Сидеров ще поиска изслушване в парламента на военния министър, външния министър и премиера, за да отговарят за какво са си говорили със Столтенберг.