47-годишният Атанасов, който е известен и като Българският Ескобар (Пабло Ескобар - един от най-известните колумбийски наркобарони - бел.ред.) е обвиняем с още петима души за наркотрафик, съобщиха БТА и "Фокус". Според прокуратурата той е ръководил организирана престъпна група за разпространение на наркотици в Петрич и Сандански.

Мъжът бе задържан при спецоперация на ГДБОП през март 2010 г., а по-късно при претърсване в къщата на неговата майка - Цвета Атанасова в петричкото село Тополница, антимафиотите откриха значително количество наркотични вещества и пари.

Днес соченият за наркобос №1 в Пиринско бе доведен в залата от МВР болница в инвалидна количка. Заседанието започна с около час закъснение, тъй като се оказа, че съдът не е изпратил разпореждане до болницата за транспортирането на подсъдимия.
Пред магистратите бе представена съдебномедицинска експертиза от психиатър, невропсихолог и съдебен лекар. Те поддържат заключението, че Огнян Атанасов е с влошено психическо състояние. Експертите обясниха, че той се нуждае от помощно лечение и при една стресова ситуация няма как да се очаква ефективно лечение.

От експертизата стана ясно още, че 47-годишният мъж страда от паркинсон и има нарушени реч и памет, но може да участва адекватно в заседанието на съда, т.е. състоянието не е толкова тежко, че да не разбира какво се случва. Съдът прие заключението на вещите лица.

По-късно магистратите решиха да пуснат Атанасов под домашен арест, а при закрити врата бяха разпитани седем полицаи, които са участвали в разследването срещу наркобоса.