Шест общински транспортни дружества са с изтекъл мандат още през 2022 г., съобщиха общински съветници от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") (ПП-ДБ-СС) на брифинг в сградата на Столична община, предава БТА.

Общинският съветник от групата на ПП-ДБ-СС Емилия Ангелова обясни, че тези дружества са Центърът за градска мобилност, "Електротранспорт", "Автотранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест".

Ангелова посочи, че не е ясно защо не са направени конкурси през цялото това време. Общинският съветник Бойко Димитров отбеляза, че за дружествата с изтекли мандати в най-кратки срокове трябва да бъдат обявени конкурси, но не да бъдат формални както до сега, а да има една прозрачна процедура, добави той.

По думите на Димитров от ПП-ДБ-СС ще настояват за пълна методика, както и за всички кандидати да се осигури прозрачност, публичност и липса да дискриминация на отделните кандидати.

Ще настояваме да се дадат достатъчно дълги срокове, за да може да се явят достатъчно професионалисти, добави Димитров.

Снимка: БТА

Той призова Надзорният съвет на "Топлофикация София" също да се съобрази с тези правила, които ще наложат.

Емилия Ангелова обясни, че е много важно, че изпълнителният директор на "Топлофикация София" е подал оставка.

Снимка: БТА

По думите ѝ, за съжаление обаче, от началото на годината Александров е успял да пусне обществени поръчки за 217 млн. лева.

"Важно е да уточня, че това не е типично за бизнеса на "Топлофикация София", така че се радваме, че подаде оставка, преди да се получат още допълнителни дългове", каза още Ангелова.