Отиде си журналистът и балканист Николай Коев, съобщиха негови близки. Той е починал от бързоразвило се коварно заболяване, допълват от Съюза на българските журналисти.

Коев е един от професионалистите с най-дългогодишен стаж и принос в историята на БТА, посочват от агенцията. Дълги години той е бил кореспондент на телеграфната агенция в Белград и Скопие. Споед колегите му той може да бъде наречен "един от най-добрите български балканисти и познавачи на региона". 

С повече от 15 години опит зад граница, Николай Коев бе уважаван и многократен гост на медиите, в качеството си на експерт по темите на балканските взаимоотношения и в частност - Македонския въпрос.

Коев работи като журналист и в Българската национална телевизия, както и редица вестници - "Дума", "Земя", "Република". В различни периоди е бил редактор в международния отдел, анализатор и колумнист.

"Брилянтно чувство за хумор, дълбоки познания и човек за пример са част от думите за него от страна на колеги и приятели", посочват близките му.

Поклонението е ще бъде на 15 юни, събота, от 12:00 ч., в храма "Свети Седмочисленици", в София.

Днес е тъжен ден и за колегите от БНТ, които изгубиха своя дългогодишен оператор Георги Тахов

За повече от 40-годишната си кариера той е оставил в архивите на БНТ десетки часове художествени, музикални, фолклорни, публицистични предавания и филми. 

Снимки: iStock by Getty Images, БНТ