На 20 април Софийската военноокръжна прокуратура повдигна обвинение на ген. Шивиков за злоупотреба със служебно положение, тъй като неправомерно е използвал труда на четирима войници за ремонт на апартамента си в София, "отклонявайки ги от непосредствените им воински задължения, които е трябвало да изпълняват в Карлово".

Наложена му бе мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1000 лева.

Командирът на Стрямската механизирана бригада заяви пред БТА, че по време на срещата си с министър Николай Ненчев ще настоява да бъде освободен от българската армия.

С отворено писмо до президента, премиера, министъра на отбраната и председателя на парламентарната комисия по отбрана личният състав на 61-ва Стрямска механизирана бригада за пореден път изразява подкрепа за командира си.

Военнослужещите са несъгласни с "действията на определени лица и анонимни елементи, насочени към уронване авторитета на един достоен български офицер", се казва още в писмото, разпространено и до медиите.

Въпреки че няма никакво решение по повдигнатото му обвинение, без да е извършена служебна проверка по случая, без да са нарушени законът или подзаконовите актове, свързани със защита на класифицираната информация, достъпът му до същата е отнет, уточняват в писмото военните.

По закон в следващите 3 години ген. Шивиков няма право да получи нов допуск.

"Принудени сме с болка да констатираме очевидната несправедливост, проявена към нашия командир. Изключително сме изненадани и силно възмутени от мотивите и подходът, които се прилагат спрямо генерал Шивиков", се допълва в писмото.

Военните припомнят, че според чл. 31, ал. 3 от Конституцията, "обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда."

Тази вечер от 18 ч. колегите на ген. Шивиков организират митинг. Те ще се съберат пред читалище "Васил Левски" в Карлово като цивилни лица, за да изразят гражданската си позиция под мотото "За нашия командир".