Това става ясно от отговор на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) след запитвания на в. "Сега".

От документа обаче не се разбира дали за въпросните лица тече проверка за надеждност и за издаване на разрешителни.

Както вече се разбра, заместникът на Желев - Николай Попов, също няма достъп до класифицирана информация. Допускът му е отнет през 2009 г. с мотива, че е възможно да бъде изнудван заради свои контакти или интереси.

В комисията се поддържа регистър, в който трябва да са всички действащи разрешителни, както и случаите, в които издадени вече допуски са отнети. Това на практика означава, че тези ключови служители не могат да се запознават с информация, събрана от спецслужбите например, която е от съществено значение за ефективната им работа.

Без допуск е и изпълнителният директор на НЕК Владимир Инков, както и новоназначеният началник на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков, съобщава още изданието.

В края на юни проблеми с допуска до класифицирана информация имаше и новоназначеният председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Георги Христозов. Тогава прокуратурата поиска незабавното му отстраняване и отнемането на достъпа му до държавните тайни, тъй като проверка установила, че Христозов е осъждан и реабилитиран.

Според Закона за защита на класифицираната информация осъждано и реабилитирано лице не може да има какъвто и да е достъп.