Това става ясно от официален отговор на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) след запитвания на Mediapool и в. "Сега".

Проверката бе поискана, след като бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов обяви, че Попов е обявен за неблагонадежден заради вероятни връзки в наркосредите. По неофициална информация на в. "Преса" като шеф на антимафиотите в СДВР той бил засечен да се среща многократно с издирвания бос от ВИС-2 Христофорос Аманатидис-Таки.

През 2008 г., когато е служител на Главна дирекция "Криминална полиция", Попов е получил разрешение за достъп до класифицирана информация до най-високото ниво "Строго секретно". То му е било отнето на 6 ноември 2009 г., уточняват от ДКСИ.

Той неуспешно е обжалвал и на 7 януари 2010 г. комисията е потвърдила отнемането на допуска му.
Като основание за решението са посочени тези разпоредби от Закона за защита на класифицираната информация, според които това се прави, ако при проверката за благонадеждност се установи, че проверяваният не отговаря на някои от законовите изисквания, за да борави със секретни данни.

Според закона "надеждност на лицето от гледна точка на опазване на тайната е налице, когато липсват данни относно: 1. укриване или даване на невярна информация от проучваното лице за целите на проучването; 2. факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудване на проучваното лице".

От отговора на ДКСИ недвусмислено става ясно, че при Попов проверяващите са установили данни, че може да бъде уязвим от рекет.
Към момента в комисията не е постъпило искане със съответните документи за издаване на ново разрешително за достъп до класифицирана информация на митническия началник.

Миналата седмица Атанасов, който е член на ръководството на ДСБ, обяви, че от партията са направили официално запитване по Закона за достъп до обществена информация до финансовия министър Петър Чобанов. Той трябва да отговори на въпроса знае ли, че Попов е с отнет достъп до секретна информация и може ли такъв човек да бъде в ръководството на митниците и да отговаря за разследване и разузнаване.

До момента от финансовото ведомство заявиха само, че Попов щял да премине през процедура за допуск до класифицирани данни, след което от агенцията заявиха, че това вече било факт.
Бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова обаче коментира, че досега няма случай на някой, на когото е отнет достъпът, да му е издаден нов

Преди два дни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров не коментира казуса и заяви лаконично - "ние работим като един междуинституционален модел". Той уточни, че ако от МВР бъде поискана официална информация за досието на Попов, ще бъде предоставена на съответните органи.

Междувременно стана ясно, че през тази седмица Попов е единственият ръководител на митниците, след като временният директор Борислав Борисов излезе в отпуска.

По-късно днес от ДАНС разпространиха съобщение, в което се казва,че до този момент при тях не са постъпили документи за извършване на проучване за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на Николай Попов. Ако това стане, то ще бъде разгледано по предвидената законова процедура.