Със заповеди на директорите на областните дирекции вече са определени тръжните комисии, разглеждащи постъпилите документи. Те имат петнайсет дни за разглеждане на предложенията.

Всички имоти от НАТУРА 2000, които Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е подало на Министерството на земеделието, са извадени от търговете за земя, която може да се купи с поименни компенсационни бонове. В случай че има други имоти, които обаче не са подадени своевременно, и са част от европейската екологична мрежа, министерството поема ангажимент да не се променя предназначението и начинът им на трайно ползване. Това обяви министърът на земеделието д-р Мирослав Найденов след среща с представители на Коалиция "За да остане природа в България".

След направени проверки, МЗХ извади около 50 хиляди декара от търговете. Това са близо 70 ливади и пасища, попадащи в НАТУРА 2000, и 6 защитени местности, за които е установено, че са публична държавна собственост. Те са извадени от първоначално предвидените за продажба 154 хиляди декара земи.

В края на миналата седмица обаче от Коалиция "За да остане природата в България" сигнализираха за земи, които са защитени зони и не са извадени от търговете. Става въпрос за около 14 000 декара земи в „Натура” 2000 предимно в Плевенска, Пловдивска и Хасковска област.

Най-много заявления за участие в търговете за продажба на държавни ниви са подадени в Кърджали – 203, поради най-голямата обща площ за продажба – 15 500 декара, сочат още данните на МЗХ.
Предлаганите в Кърджалийско имоти са силно раздробени и разпокъсани, коментира преди дни директорът на областната дирекция „Земеделие” Йорданка Гочева пред "Монитор". Според нея в областта няма атрактивни терени, но населението се занимава със земеделие и често не притежава собствени земи. Покупката с компенсаторки дава възможност на много млади фермери да кандидатстват за европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Освен това в цялата страна ще намалеят пустеещите площи. Нивите в Кърджалийско представляват интерес и за тютюнопроизводителите, които са съсредоточени в тази част на страната.

За София-област заявленията са 35, но там, след като са извадени земите по НАТУРА, са останали едва 1000 дка за продажба, сочат данните на областната служба „Земеделие”. Отпаднали са терени в района на Годеч, Ботевградско и Самоков. Над 60 заявления за участие в търговете има подадени в Благоевград, а в Бургаско кандидатите са 27.

Близо 190 000 българи все още притежават поименни компенсаторни бонове, получени в началото на 90-те години, сочат резултатите от проучване, направено по поръчка на аграрното ведомство.