В заповедта, публикувана на интернет страницата на МВР, се уточнява, че такива ще са случаите, когато дарението е предоставено от:
1. община;
2. държавна структура, която има функции във връзка с осъществяването на държавна власт;
3. държавно предприятие или търговско дружество със 100% държавно участие в капитала;
4. международен орган или организация, чуждестранен държавен орган, Европейския съюз или негов орган или институция.

В заповедта е записано още, че договорите за дарения ще съдържат клауза, която позволява публикуване на подробности в публичния регистър на министерството. Там ще се съдържа информация за датата и номера на сключеното споразумение, страните, предмета и дейността на договора, както и за конкретния получател (служба в МВР - бел. ред.), в съотвествие със законите за защита на личните данни и за защита на класифицираната информация.
Публичният регистър за договорите, сключени след 1 януари 2011 г., ще започне да функционира от 1 октомври, уточняват от ведомството на Цветанов.

Копие от заповедта е изпратена до ръководителите на всички структури в МВР, а контролът е възложен на зам.-министър Димитър Георгиев.

Скандалът с даренията избухна преди няколко месеца, когато се оказа, че само за първите три месеца на годината министерството е получило над 6 млн. лева, като част от тях са били от разследвани лица. Тогава обаче вътрешният министър заяви, че няма нищо нередно и че към момента на предоставяне на парите нито един дарител не е бил "клиент" на прокуратурата.

Разбра се и за списък с фирми, чиито коли не трябвало да бъдат спирани и проверявани по магистралите, тъй като са собственост на фирми, спонсори на МВР. След проверка от ведомството заявиха, че това не е било доказано, тъй като от около 150 разпитани служители само двама го потвърдили. Единият от тях обаче беше принуден да напусне системата.
От МВР отрекоха, че е напуснал за това.

Междувременно от Европейската комисия отправиха остри критики към МВР и заявиха, че даренията създават съмнения за корупция. Веднага след това премиерът Бойко Борисов заяви, че е наредил на Цветан Цветанов да спре даренията

Миналата седмица пък от МВР отчетоха, че от общо 15 млн. лева, получени за първото шестмесечие, едва около 250 000 са от частни дарители (в кеш). Останалите били европейски средства. Признаха обаче, че над 3,6 млн. са били дарени в натура, главно под формата на бензин, канцеларски материали и компютри.