При акцията на МВР в гарсониерата на 56-годишния Марин Маринов - бивш служител на военния завод в Смядово, са намерени още пушка "Манлихер", 4 пистолета с неустановени марки, 69 броя боеприпаси с различен калибър, оптически мерник, 2 гранати без взриватели, 4 взриватели за гранати, 2 сигнални ракети, устройство тип "Оса", над 200 части и елементи за оръжия, три живачни детонатора, капсул-детонатари, шнурове, около 50 кг. алуминиев прах и други химически вещества, съобщиха от пресцентъра на МВР.

"Количеството открит тротил е достатъчно, за да бъде взривена сградата на полицията в Шумен", коментира пред журналисти шефът на дирекцията главен комисар Любомир Христов, цитиран от Дарик радио.

Задържаният бивш химик обяснил пред полицаите, че колекционира оръжия и боеприпаси. Той се е сдобил с арсенала си незаконно от военния завод още преди 1998 г. Мъжът не е криминално проявен. В момента е безработен и се издържал от пенсията на майка си. 

Полицаите открили, че в мазето на блока Маринов си е направил и лаборатория. Експертите са категорични, че въпреки изтеклия срок на годност  тротилът би могъл да се взриви, обясни още комисар Христов. По думите му намереното количество е рекордно. При изземването на веществата са присъствали и служители на ДОТO. Назначени са експертизи.

Марин Маринов е бил задържан за 24 ч., след което е освободен от ареста.