Близо 300 участници от четири държави - България, Румъния, Сърбия и Белгия, се включиха в десетото издание на парада на ретро автомобили и мотоциклети, което се организира днес в Русе, съобщи председателят на автомотоклуб "Русчукъ" Десислава Василева, която заедно с общинската фондация "Русе - град на свободния дух" е организатор на събитието.

Превозните средства са подредени на алея в Парка на младежта.

Още снимки вижте ТУК>>

"Колекционери на ретро автомобили и мотоциклети от цялата страна и чужбина представят леки и товарни автомобили, бусове, кемпери, мотоциклети, велосипеди, педал карс. Превозните средства са представители на различни епохи, марки и модели, произведени на три континента, които ни пренасят в едни отминали времена", обясни Василева, цитирана от БТА.

Сред участниците е и 69-годишният Валентин Дойчинов от Сливен. На парада представя "Шкода Рапид" от 1984 година, но в колекцията си има около 30 ретро автомобила.

"От тях двайсетина са реставрирани и могат да бъдат показвани. Имам и проекти, които са в процес на реализация. При мен колекционирането на ретро автомобили беше хоби, а сега е диагноза. Тази любов към техниката, към ретрото, към автомобилите от онова време, е диагноза", каза Дойчинов.

Снимка: БТА

Най-старият му автомобил е "Буик Мастер Делукс", произведен през 1928 година.

"След няколко години ще стане на 100 години. Този автомобил е "черешката на тортата" в моята колекция, защото не само е стар, но и е участвал досега в 15 филма", обясни Дойчинов.

Снимка: БТА

Парадът има и разнообразна съпътстваща програма, концерт и танци.  

Снимка: БТА

На шатрата на образователен център "Дворецът на децата" най-малките посетители на парада ще могат да рисуват и оцветяват ретро автомобили, да си направят превозни средства от хартия или конструктори. Ще бъде преобразен в произведение на изкуството и тролейбус от градския транспорт на Русе.

Снимка: БТА

Снимка: БТА