Вчера стандартът е бил подписан официално в Института по стандартизация, предаде Дарик радио. Следва подготовката за БДС на сиренето, кашкавала, месните и хлебните храни.
 
БДС за киселото мляко ще влезе в сила от датата на обявяването му в официалния бюлетин на Института по стандартизация – в рамките на не повече от две седмици, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.
Стандартът посочва какви са изискванията за производството на българското кисело мляко. Рецептата включва задължителното използване на българската бактерия - лактобацилус булгарикус. Истинското мляко ще се разваля бързо, каза още министърът.

Оказва се обаче, че държавата не може да контролира стандарта, който въвежда, защото няма лаборатория за това. Единственото, което може да се контролира от ДВСК (след време - от бъдещата Агенция по храните) е, какво се влага пряко в производството, съобщиха експерти пред Би Ти Ви.

Стандартът няма да е задължителен, съобщи по-рано пред БНР д-р Венцислава Тасева от Дирекция "Безопасност на храните" в земеделското министерство. но само марките, които са съобразени с него, ще могат да включат думата "български" в името си.
Продуктите по БДС ще бъдат на отделен щанд в магазина и потребителите ще имат право на избор, поясни Найденов, цитиран от БТА.

Производителите, които решат да спазват БДС, ще трябва да се регистрират в Патентното ведомство и само регистрираните ще имат правото да използват традиционните наименования, уточни д-р Тасева.

Продуктите, произведени по БДС, ще се казват "Българско кисело мляко", "Българско сирене", "Български кашкавал". Киселите млека, кашкавали и сирена, които са от мляко, също ще могат да запазят това наименование. Но ще се казват, примерно, кисело мляко "Стара планина" или ще носят друго име, което е решил собственикът да сложи на своя продукт.

Освен по името, продуктите ще се отличават и по опаковките си, на които ще бъде отбелязано, че са произведени по БДС.

Стандартът за кисело мляко предизвика оживена дискусия, след като се оказа, че наименованието е запазено от държавната "Ел Би Булгарикум" и частната "Зоров". Стана ясно, че е имало разногласия между министерството на земеделието и министерство на икономиката по това дали да се приложи БДС, след като две фирми имат права върху наименованието.

През август МЗХ ще издаде заповед за съдържанието на соя в колбасите, съобщи днес министър Найденов. На кренвиршите с 80 на сто съдържание на соя ще се сложи край, заяви той.