Не се потвърждава или отрича обаче информацията в медии, че става дума за договор за наем на занижени цени на разположен в идеалния център на София имот на митрополията. Твърди се, че според договора, подписан от съпруга на Върбакова - Славчо Върбаков, "Инерком" трябва да получи помещения с обща площ 2774 кв. метра на цена 8,5 евро на квадрат на площад "Св. Неделя".

От съобщението обаче става ясно, че патриарх Неофит е бил в течение на деловите отношения с "Инерком", но е поверил подписването на договора на Браницкия епископ Григорий.

Публикуваме го без редакторска намеса:

"По повод на обществен интерес в средствата за масово осведомяване относно делови отношения между Софийската света митрополия и „ИНЕРКОМ“ ЕООД заявяваме:

1. Българската православна църква - Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице не е страна по Предварителен договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „ИНЕРКОМ“ ЕООД, поради което същият договор не е бил предмет на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод.

2. Страна по договора е Софийската света митрополия на БПЦ - БП като самостоятелно юридическо лице със свои органи на управление.

3. На 22.12.2016 г. е подписан предварителен договор за наем и споразумение по решение на Епархийския съвет на Софийската света митрополия, представлявана от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, който е упълномощил за подписването му викарния си епископ Браницки епископ Григорий.

4. Предварителният договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „ИНЕРКОМ“ ЕООД е изготвен и предложен на Епархийския съвет за обсъждане и приемане от адв. Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска колегия.

5. Епархийският съвет на Софийската света митрополия не е вземал решение за сключването на окончателен договор с „ИНЕРКОМ“ ЕООД.

6. Епархийският съвет на Софийската света митрополия, ръководен от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, след консултации със специалисти е предприел действия за уреждане на деловите отношения с „ИНЕРКОМ“ ЕООД в интерес на Софийската света митрополия на БПЦ - БП."

Митрополит: Договорът е неизгоден, ще преговаряме



Междувременно стана ясно, че митрополията ще влезе в разговори с фирмата на Гинка Върбакова за финализиране или отхвърляне на сделката за отдаване под наем на голям имот”. Това се разбра от думите на Западно и средноевропейския митрополит Антоний пред bTV тази сутрин.

Той призна, че условията по предварителния договор, изтекъл в медиите, са „видимо са неизгодни”.

„След така изнесената информация трябва да се срещнат двете страни на договора. При тези страни той няма как да прерасне в окончателен... не запазва интересите на Софийската света митрополия в този си вид”, подчерта Антоний.

Той отказа да коментира защо в документа от края на 2016 г. условията са били заложени по този начин, като допълни, че няма представа какво е състоянието на сградата, която ще бъде наета.

Според него обаче в случая говорим и за „индиректна атака” срещу митрополията – от „лица, които използват имоти на митрополията”, но и „чисто политически елемент не липсва”.