Истината лъснала, след като срещу Божинов започнала проверка на отдела за борба с корупцията по висшите етажи на властта в ДАНС преди 10 месеца Разследването установило безспорно, че двете дипломи за висше образование, които Цайса представил при назначаването му за зам.-директор на митниците на 13 юли 2006 г., са фалшиви.

Едната е от Висшата специална школа на МВР "Георги Димитров", а другата от ...Виетнамски държавен университет, специалност икономика (от 1998 г.). 
Разследването установило че под номера на Румен Божинов в школата в Симеоново имало друг човек, а запитване от службите до Виетнам довело и до разкриване на втория фалшификат. 

Румен Божинов бе свален от зам.-директорския пост в митниците в средата на август 2009 г. Тогава шефът на агенцията Ваньо Танов заяви, че през последните 2 години митниците са били под контрола на ДАНС именно заради близостта на тогавашния директор на ДАНС Петко Сертов и Румен Божинов (За Божинов се говори, че поддържа близки отношения и с Алексей Петров - бел.ред.)

Когато през миналата година гръмна скандалът с митничарското село на брега на яз. Ивайловград, бившият директор на митниците Емил Димитров - Ревизоро обяви: "Генералният проблем е защо ни занимават с това, а не с Цайса, Пингвина, Белия, Дебелия и другите играчи, които си отидоха елегантно от системата, но си останаха богати, с къщи в чужбина, единият от тях има собственост в МОЛ, а друг - хотел по морето", каза още Димитров.
"24 часа" пише, че Румен Божинов живее в гръцкия курорт Аспровалта.

За злоупотребите в митниците от ерата на Божинов говорят и общинският съветник в София от БСП Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите, и ген. Атанас Атанасов, бивш директор на Националната служба за сигурност.
Кадиев казва, че не е бил подкрепен от премиера Сергей Станишев (според вестника, Божинов е бил близък и с него) през 2006-2007 г., "когато се опитвах да направя няколко добри неща в Министерство на финансите и тогава нямаше да ги има Мургини, Цайси..."

Атанасов пък смята (през 2010 г.), че РЗС се финансира чрез злоупотреби в митниците и със съдействието на известните с прякорите си митничари Цайса и Марадоната.

Митничари и фалшивите дипломи
По повод публикацията за Румен Божинов тази сутрин пред bTV Ваньо Танов коментира, че със структурните промени проблемът с фалшивите дипломи до голяма степен е решен, но призна, че не може да гарантира, че няма още такива хора в системата.
Като пример той даде голяма проверка в тази насока, в която били открити служители, които за 6 години успели да се сдобият с 4 дипломи за висше образование. Началници на смени пък са ставали висшисти без 12 години да излизат в отпуск, което, по думите му, се дължало на страх, да не бъдат изместени от някого или да не изпуснат "дневната си дажба".


Митниците и финансовото министерство проверяват голяма фирма, търгуваща с горива, разкри още Ваньо Танов. Той бе категоричен, че натиск върху него няма. „Доста от фирмите, които се занимават с акцизни стоки, имат финансова мощ, която могат да използват в това направление - да компрометират, да опитват да смъкват важни и отговорни хора на определени длъжности, от които зависи дали да продължи линията на ясни и точни правила, които да важат за всички", каза още митническият шеф.