Това съобщи Йордан Петров от организацията "Спаси, дари на...", цитиран от БНР.

В началото на юли 2010 г. правителството реши да въведе таван от 180 000 лева годишно за лечение на дете в чужбина със средства от Фонда за лечение на деца. Основна причина за въвеждане на това ограничение бе да могат повече нуждаещи се деца да използват средства от фонда. Тогава бе съобщено, че средният разход за един случай е 26 000 лева, а за трансплантация - 266 000 лева.

Сега обаче смъртта на 6-месечната Мерве от Смолян, която се нуждаеше от спешна костно-мозъчна трансплантация в чужбина, но родителите й не успяха да съберат необходимата сума над лимита от 180 000 лева, стана повод за стартирането на подписка срещу ограничението.

Лечението на момиченцето е било забавено първо от медиците, които месеци наред са твърдели, че могат да я лекуват в България, така и от отказа на държавата да финансира веднага първата получена оферта за лечение на бебето в клиника в Германия, разказа майката Мериам Джебир. Тя сподели, че би търсила отговорност за смъртта на детето си, но не знае от кого.
"От кого да търся, като всеки казва, че си е свършил работата. Аз не знам кой ще застане, никой не иска да застане и да носи отговорност за нещата, които се случват в тази държава", казва жената.

Йордан Петров обаче бе категоричен, че ще бъде заведена жалба срещу здравното министерство в Комисията за защита от дискриминация, както и че ще се "опитаме да търсим и наказателна отговорност".

"Родителите на засегнатите деца, тъй като те са хората, които могат да заведат такова дело, организираме ги с наши познати юристи, с които да се заведе дело директно срещу Министерски съвет и Министерство на здравеопазването. Наказателният кодекс, член 138, се отнася точно за тези неща - който съзнателно не окаже помощ на лице, за което е длъжен да се грижи (а държавата е длъжна по Конституция и по всякакви други закони да се грижи за децата на България) и което се намира в опасност за живота си и няма възможност да се запази поради малолетство, престарялост и болест и изобщо поради своята безпомощност, се наказва с лишаване от свобода до 1 година или с пробация", обяснява Петров.

В становище на Министерство на здравеопазването е записано, че ако във ведомството постъпи сигнал, че таванът от 180 000 лева възпрепятства лечението на деца в чужбина, тогава правилата ще бъдат преразгледани. Според ведомството обаче смъртта на Мерве не е причинена от финансовите ограничения.