Става дума за кипърската Federal Bank of the Middle East, съобщи The Daily Beast. Този трезор попадна в полето на наблюдение на финансовото разузнаване на щатите след като бяха проследени преводи на сериозни суми пари от него към американската финансова система.

Само за периода април 2013-април 2014 година по този път са били вкарани в САЩ 387 милиона долара. Банката се отличава с минималните си изисквания за прозрачност на влаганите в нея средства, а Кипър е държавата, в която руските туристи, бизнесмени и олигарси се чувстват най-добре.

Сега Министерството на финансите на САЩ е взело под свой контрол 23 сметки на името на руския олигарх-милиардер Михаил Прохоров. Проучва се дали от тези сметки са изпращани пари в други райони на света и кои са получателите.

Съгласно секретен доклад на Централната банка на Кипър, сред вложителите на крупни суми в кипърската банка е и Владимир Смирнов, отдавнашен приятел и делови партньор на президента на Русия Владимир Путин. той вече е в полезрението на финансовото разузнаване заради съмнения, че негови фирми перат пари в Европа.

Сред имената е и това на Александър Шишкин, член на "Единна Русия" и бивш член на руския Комитет по безопасност и отбрана. Като цяло, половината от клиентите на кипърската банка са руски граждани, показват още данните от доклада.

Банката е затворена от май тази година и се води разследване за извършваните през нея финансови трансфери. Всички депозити и влогове са блокирани, но все още няма пълна информация за разследването.