"Очевидно в последните дни сме свидетели на поредния певчески формат, този път между ГЕРБ и Реформаторския блок", заяви пред журналисти говорителят на БСП Атанас Мерджанов, цитиран от БТА.

По думите му от това надпяване не става ясно какви са действителните намерения на Бойко Борисов и на водената от него партия.

Според Мерджанов, преговорите, продължаващи вече цял месец, започнали полезно, но вървели към "политическо фиаско".

"Повече от ясно е, че става въпрос за груб пазарлък между секторни политики, между конкретни имена на министри", каза говорителят на БСП. Той декларира, че от партията ще бъдат безкомпромисни в преценката и в осъждането на една или друга простъпка на бъдещото правителство.

Илияна Йотова определи разговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок, като скрити договорки за общо управление.

"Имаме усещането, че зад гърба на опозиционните партии и зад гърба на българските граждани в момента се провеждат тайни договорки", каза още тя.

Междувременно след консултациите при президента Росен Плевнелиев, лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че ДПС ще е опозиция на управление, което включва Патриотичния фронт и представлява антинатовски сговор, съобщи БНР.

Лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок договориха структурата на кабинета и програмата му. Премиер ще е Бойко Борисов, РБ ще имат вицепремиер и 6 министри, АБВ ще има министър.

Това обявиха от двете политически формации след финални преговори, в които участва и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. В правителството ще има трима вицепремиери и 18 министри. ГЕРБ и РБ са се обединили, че то трябва да изкара цял 4-годишен мандат.

Миков: Закон за служебното правителство

Михаил Миков каза, че социалистите обсъждат идеята да предложат закон за определяне на функциите на служебния кабинет.

По първоначална оценка действията на служебния кабинет, не само кадровите, надхвърлят конституционните правомощия на едно служебно правителство, смята БСП.