ГЕРБ и РБ договориха днес състава на кабинета. Премиер ще е Бойко Борисов, РБ ще има вицепремиер и шестима министри, министерски пост ще получи и АБВ.

Очаква се Патриотичният фронт да подкрепи кабинета, но от коалицията НФСБ-ВМРО вече заявиха, че няма да влизат в него с политически лица.

След консултации с президента Местан коментира пред журналисти, че са споделили с него категоричното си несъгласие с формула "2+2" – двупартийно правителство, което обаче ще се подкрепя от ПФ и АБВ и подписите на лидерите им ще стоят редом до тези на мандатоносителя и на втората дясна политическа сила, предаде БНР.

"Няма да мине опитът да се представи това управление като чисто дясно, двупартийно на ГЕРБ и РБ, защото е 4-партийно управление по своята същност. Няма как да се получи или да се увенчае с успех опитът ПФ да се представи като модерен патриотизъм или нещо по-различно от „Атака“, коментира Местан.

Според него тази формула на властта не може да се определи като управление на двупартийно коалиционно малцинство.

"За нас този сбор между ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ е не просто безпринципен аритметически сбор, а е откровен антиевропейски и антинатовски сговор, който не може да бъде подкрепен от ДПС".

Местан смята, че има огромен риск, ако този вариант на управление се реализира, България за първи път да се отклони от своя избор да се развива като последователна евроатлантическа държава.

По думите му никой, по никакъв повод няма да види ДПС в какъвто и да е формат с националпопулистки и антисистемни партии. Готови сме обаче и на 600 дни толеранс за правителство на евроатлантическата интеграция, подчерта той.

"Ако Бойко Борисов намери сили в себе си, ако се прояви като демократичен, национален лидер и предложи формула на кабинет с ясен, цивилизационен профил, бил той еднопартиен или дори двупартиен с РБ, и потърси ад хок мнозинство по определени теми в парламента, тогава той ще има насреща си едно ДПС, което, без да поставя каквото и да е условия за участие във властта, да подкрепя политики, които да са в полза на националния интерес", подчерта Лютви Местан, цитиран от БТА.

Той припомни, че основна критика към Тройната коалиция била разпределението на властовите позиции, но сега отново се предлагало спазване на пропорциите.

Защо пропорционалното разпределение в единия случай е укоримо и порочно, а в другия е единствено правилното решение, попита риторично лидерът на ДПС.

Междувременно и от БСП обявиха, че са против този кабинет, който бил сформиран чрез "груб пазарлък" между ГЕРБ и РБ.