Тя е първата от поредицата, която предстои другата седмица в пограничните общини заради засиления бежански поток и нуждата от добра комуникация между структурите на местната власт и полицейските служители, съобщиха от МВР.

Необходима ни е помощ от гражданското общество по места - в случаите на незаконно проникнали в страната групи нарядите на Гранична полиция своевременно да получават информация, за да противодействат, заяви още Костов.

Той подчерта, че с близо 60% са намалели опитите за нелегално проникване през границата в сравнение с миналата година, но призна:

"Миналата година нелегално преминаващите през Гърция мигранти бяха в пъти повече, отколкото в нашата страна. Сега това не е така. Профилът на мигрантите също е променен - от една страна като произход от страни, в които не се водят военни действия, а от друга - като начин на поведение - наблюдаваме подчертано по-агресивен тип поведение или прояви на форми на агресия.

По думите му тези факти трябва да получат обществено достояние, така, че гражданите да не правят опити сами да противодействат, а да подават сигнали в Гранична полиция.

Според Костов хората в пограничните райони са достатъчно добре подготвени и умеят перфектно да се ориентират като видят в далечината група дали е от незаконно проникнали мигранти.

"За подобряване на комуникацията сме организирали колегите от Гранична полиция периодично да посещават кметските наместници, за да се подобри общуването между редовите служители по границата и населението", добави главният секретар.

Георги Костов съобщи, че към момента няма места с пробиви по преградното съоръжение.

Продължава и въведената практика на мобилни контролно-пропускателни пунктове за внезапни проверки на моторни превозни средства за евентуален превоз на нелегално преминали границата чужденци.

Напрежение в община Малко Търново между мигранти и местни хора няма, увери обаче кметът на общината Илиян Янчев. Той коментира, че има определени пътеки в Странджа, по които преминават бежанците.

Вчера беше съобщено, че само за месец в бежанския център в Харманли са настанени около 900 души, при положение, че преди това са били 150.

Същевременно стана ясно, че Районна прокуратура в Пазарджик наблюдава досъдебно производство срещу 35-годишен мъж, заловен вчера на 79-ти километър на магистрала „Тракия“. Той превозвал нелегално с автомобила си 13 афганистанци - мъже и момчета под 16-годишна възраст.
Каналджията е от русенското село Тръстеник. Той е криминално проявен и осъждан за грабеж и нанасяне на телесна повреда.

Продължават и акциите на полицията и в София

Около 20 нелегални мигранти са заловени при поредната операция на органите на реда в столицата. Те са задържани след проверки в хостели в района около Централна гара, както и при акции по улиците в района. Чужденците са били без лични документи. От СДВР отчитат намаление на заловените нелегални мигранти в последните два дни. Въпреки това от полицията уверяват ,че ще продължат всеки ден с операции в района.