Така Кунева коментира поредното отлагане на приемането на нашата страна и на Румъния в пространството без гранични проверки.

Ако сме извън Шенген, можем да направим нещо заедно със страните извън Шенген. Тази ничия земя, на която България и Румъния пребивават, така е невъзможно повече да се грижим за нашата собствена сигурност и за сигурността на Европа, коментира Кунева.

Да поддържаме този въпрос отворен означава, че не мислим достатъчно за собствената си сигурност, посочи вицепремиерът. Би помогнало единствено, ако сами дадем знак за стабилност и сериозност на страната ни, към нашата собствена сигурност, през работата по антикорупцията и върховенство на закона, добави тя.

Вицепремиерът отбеляза, че някои от страните, които не са се противопоставяли на приемането на България в Шенген, са изразили голямо съжаление, че моментът е изключително труден.

Във всеки момент, в който се говори за миграция и защита на границите, трябва да се поставя въпросът за Шенген, заяви Кунева.

Тя съобщи, че ще постави този въпрос на предстоящия утре Съвет на ЕС по общи въпроси. Това е в интерес не само на нашата страна, а и на Европа.

Трябва да напомняме, че невлизането в Шенген на България и Румъния вече осем години е не само наш проблем, а и на ЕС.

Шенген е политическа ценност, а не само въпрос на лесно преминаване от една държава в друга. Затова трябва да покажем, че Шенген се развива - когато спазва обещанията си.

Ако Шенген не може да реши проблемите, включително и през планираното разширяване, конструкцията на ЕС е в опасност, коментира вицепремиерът.

Тя добави, че законът за борба с корупцията, отхвърлен засега от Народното събрание, е следвало да бъде приет навреме.

Три месеца по-късно не е като три месеца по-рано, това не са какви да е три месеца, а времето, в което се решаваше съдбата на България за Шенген, беше много важно какъв знак ще дадем.

Политическата воля не е "Да, ще се справим", а да действаш. Ако волята не се превежда през действия, няма воля, заяви Кунева.