След кратък разговор с ръководството на БСП Плевнелиев заяви пред медиите: 

"За мен е важно, че на консултациите днес чух от Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан много ясна заявка за носене на отговорност, която ще бъде облечена в краткосрочни мерки, средносрочни, дългосрочни. Очевидно се е работило много детайлно, планът е напреднал много. Аз виждам сериозна подготовка".

Държавният глава допълни, че днес е дал пример, като връчи не един, а два мандата - първо на ГЕРБ, които го върнаха, и веднага след това на БСП.
Той отново декларила, че няма да участва в договарянето на едно или друго правителство и пожела успех на Пламен Орешарски.

"Наясно сме, че г-н Орешарски поема изключително тежка отговорност. Много бих се радвал, ако наследството, което той получава, беше като това, което беше получено в 2009 г. - с това ниво на държавния дълг, с това състояние на икономиката", заяви от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той прогнозира, че новият кабинет ще стъпва по минно поле, с множество капани и скелети в гардероба, които ще трябва да овладява, докато осъществява реформи.

По повод коментарите, че "Атака" ги подкрепя, той подчерта, че е ясно, че правителството на Орешарски ще бъде подкрепено от две партии - БСП и ДПС.

"От наша страна ясно беше заявена идеологическата несъвместимост между партия "Атака" и БСП, особено по отношение на европейската политика. От своя страна Волен Сидеров също неведнъж и особено отчетливо обяви, че няма да подкрепи кабинет, оглавен от г-н Орешарски", каза още лидерът на БСП.

Той припомни, че правителството на Бойко Борисов бе избрано през 2009 година с гласовете на "Атака", която три години го подкрепяше.

Самият Орешарски коментира:

"Преодолявал съм много предизвикателства, но днешното е най-голямото. Защото то засяга съдбата на всички български граждани в следващите години. Граждани, които очакват от нас и от мен стабилизация и очертаване на пътя напред. И аз гарантирам, че ще направя всичко, което зависи от мен, за да получа политическо доверие, доверието на хората и да осъществя необходимите реформи".

Той добави, че няма да възлага каквито и да е самоцелни ревизии с пропагандни ефекти, но ще прегледа действията най-вече на кабинета на ГЕРБ, който предсрочно даде оставката си. Всички случаи, в които има незаконосъобразност, ще бъдат обработени по съответния ред, подчерта бъдещият премиер.

Орешарски обяви, че ще направи всичко възможно кабинетът да бъде представен и гласуван в по-кратък от 7-дневния срок по Конституция, най-вероятно във вторник, най-късно в сряда. Когато приключат консултациите с основните политически сили, документът с намеренията, по който ще работи правителството, ще бъде публикуван, увери Орешарски.

По-рано, след консултации с ДПС, той обяви, че в състава му ще включи хора с административно управленски и парламентарен опит.
Лидерът на ДПС Лютви Местан изрази убеденост че Пламен Орешарски ще избере подходящите лица за осъществяване на амбициозната си програма. Местан е убеден, че в този кабинет не може да има политически стерилни лица.


Орешарски: Плоският данък остава


Анкета:
Одобрявате ли Пламен Орешарски за премиер?


Снимки
: Връчване на мандата