Подготовката на изборите върви нормално и в срок, каза на брифинг заместник-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Днес изтичат доста важни срокове. Единият от тях е, че всички партии, коалиции, инициативни комитети, които са регистрирани за участие в изборите за Европейски парламент и Народно събрание, следва да подадат документи до 17:00 ч. за регистрация на кандидатските листи. За членове на Европейския парламент - в ЦИК, а за народни представители - в районните избирателни комисии. Днес трябва да приключи регистрацията на самите кандидатски листи, припомни Матева.

До момента в ЦИК за членове на Европейския парламент документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции и един инициативен комитет, издигнал независим кандидат. Подадена е и подписка, която се проверява. След като се върне резултатът от проверката, ще бъде взето съответно решението за регистрация, посочи още заместник-председателят на ЦИК.

Росица Матева посочи, че на сайта на ЦИК има подраздел "Кандидатски листи", където е публикувана информация за всички регистрирани кандидати.

Листите се обновяват непрекъснато. В момента, в който се вземат решения, се публикуват на нашата страница, каза Матева.

Заместник-председателят на ЦИК припомни също, че днес изтича и срокът, в който партии и коалиции могат да подадат заявление да бъде заличена регистрацията им за изборите на 9 юни. До момента имаме подадени заявления от две партии за заличаване на регистрацията. Едната е партия "Правото", която е регистрирана и за двата вида избори, другата е "Републиканци за България", която е регистрирана само за участие в изборите за Народно събрание. Днес следобед ЦИК ще се произнесе по тези заявления, каза Матева.

По-рано днес от ПП "Републиканци за България" обявиха, че няма да участва в предстоящите парламентарни избори, тъй като не са открили "отговорни и искрени партньори".

"Ние от Републиканци за България смятаме, че скоро в България няма да има стабилно редовно правителство. Категорични сме, че бихме работили с партии и хора, които не имитират грижа за бъдещето на България, а искат реално развитие и ще пазят достойнството на държавата и нейните граждани. В момента не намираме отговорни и искрени партньори, с които да осъществим тези цели. Знаем, че този момент ще дойде", обясниха от партията.

На 8 май от 16:00 ч. ще бъде изтеглен жребият, с който ще се определи номерът на всички партии и коалиции, както и независими кандидати, регистрирани в ЦИК за членове на Европейския парламент, с който ще участват в бюлетината, съобщи още Росица Матева.

Ако остане регистрацията на инициативен комитет в Стара Загора за народен представител, съответно там ще бъде добавен от районната избирателна комисия номерът, следващ изтеглените в ЦИК номера в бюлетините. След този жребий ще бъдат изтеглени и номерата за участие във формите на предизборна кампания в БНТ и БНР. Тъй като кампаниите трудно ще се отделят една от друга, ЦИК взе решение, че за партиите и коалиции, които не получават субсидии, ще бъде определян един медиен пакет за тези, които са регистрирани и за двата вида избори, обясни заместник-председателят на Централната избирателна комисия.

Предизборната кампания започва в 00:00 ч. на 10 май, припомниха от комисията и призоваха за толерантност при провеждането ѝ.

До 14 май е срокът за българските граждани, живеещи извън страната, да подадат заявление за гласуване. В 17:00 ч. на 8 май партиите и коалициите могат да подадат документи за участие в частичните местните избори, насрочени за 23 юни.