През изминалата нощ на гръцкия остров Лесбос се стигна до сблъсъци между силите на реда и мигрантите. Полицията използва палки и сълзотворен газ за да овладее положението.

Според държавната телевизия ЕРТ 1, цитирана от БГНЕС, са изпратени и 60 полицаи, които да помогнат при регистрацията на мигрантите и тяхното изпращане в Атина, а оттам в Западна Европа.

От началото на годината в Гърция са пристигнали над 230 000 мигранти, основно по вода от съседна Турция.

Вижте снимки>>

Около 63 хиляди нелегални мигранти от страните от Близкия Изток и Северна Африка, както и от Централна и Южна Азия са се възползвали от територията на Република Македония за по-нататъшно придвижване към държавите от Западна Европа.

Това съобщи днес  вътрешното министерство на Македония.

По данни на Скопие, най-голям брой нелегални заявяват, че идват от Сирия – почти 51 хиляди. Афганистанците са от порядъка на 3,5 хиляди, иракчаните са около 3 хиляди, граждани на Пакистан – около 1,7 хиляди.

Също по данни на вътрешното ведомство на територията на Македония са пристигнали мигранти от Палестина, Сомалия, Бангладеш, Конго, Нигерия, Камерун, Еритрея, Етиопия.

„Между 19 юни и 6 септември са регистрирани 62 586 чуждестранни граждани от които 42 516 са мъже, 8 500 хиляди са жени, около 10 хиляди са деца, които пътуват със своите родители, както и 1500 изоставени деца”, отбелязва македонското МВР.