Президентът Румен Радев обяви, че политическата криза продължава и нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но изисква и адекватност.

"Това, което видяхме днес в парламентарния дебат, е, че личните нападки доминираха над политическите тези", каза държавният глава пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, цитиран от БТА.

Президентът и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на процедурата по гласуване на проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. Парламентът не избра за министър-председател кандидатът за министър-председател Росен Желязков, излъчен от ГЕРБ-СДС. "За" кандидатурата на Желязков гласуваха 98 народни представители, "против" - 138, "въздържали се" - двама.

"Политическата криза продължа и нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но изисква и адекватност", заяви държавният глава.

Според него фокусът е бил насочен върху миналото, а не към настоящето и бъдещето.

Радев каза, че всички трябва да се водят стриктно от закона. Затова и аз стриктно ще следвам конституционната процедура, обяви той.

Държавният глава допълни, че специално ще уведоми кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство - той ще бъде връчен на ДПС като втора политическа сила в НС.

Попитан за датата, Радев каза, че медиите ще бъдат уведомени своевременно.