Съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев изрази песимизъм, че е възможно да се стигне до правителство с третия мандат.

"Аз лично силно се съмнявам, че третият мандат е възможен. Даже и да е, той би бил силно нелигитимен. Не може трета, четвърта политическа сила с 30 депутата да се опитва да прави кабинет", коментира Василев пред медиите веднага след гласуването в пленарната зала, което отхвърли кабинет с първия мандат на ГЕРБ.

"Видяхме за първи път сериозно разцепление в групата на ДПС на такова важно гласуване. За съжаление България е заложник на ината на двама човека. Единият със зависимостите си, другият с амбициите си", каза още Василев.

"Видяхме, че на човека с амбициите започват да не му се получават амбициите", заключи Василев, цитиран от БТА.

"Ние ясно сме заявили, че трябва да вървим към антикорупционна европейска посока, защото там са високите доходи, там отиват българските граждани и оттам се връщат", обясни той.

Според него причината да сме на шести избори, е че цялата политическа система е "затапена".

"Правосъдната система е "затапена" от Пеевски, който държи прокуратурата, службите и част от съдебната власт. Политическата система е "затапена" от Борисов, който е зависим от Пеевски, защото той е хванал прокуратурата, службите и съдебната власт", добави Асен Василев.

Минути по-рано кандидатът за премиер Росен Желязков не събра необходимите гласове, за да е премиер. Той беше подкрепен от 98 депутати - цялата група на ГЕРБ-СДС и 30 от ДПС, а останалите 14 от движението не го подкрепиха.

138 гласуваха "против", като заедно с ПП-ДБ, "Възраждане", БСП, ИТН, "Величие" и двамата независими. Двама гласуваха с "въздържал се" - по един от ДПС и дин от ПП-ДБ.