Представители на Американската агенция за международно развитие (USAID), на Програмата на ООН за развитие и на сръбското правителство откриха тържествено нови кабинети на Бърза помощ в Дома на здравето в Босилеград, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Новите кабинети ще осигуряват спешна медицинска помощ както на местните жители, така и на мигрантите, настанени в приемния център в града.

"Американското правителство осигури чрез USAID 1,3 милиона долара, за да помогне на 10 общини, които са най-засегнати от миграционната криза, да подобрят инфраструктурата и обществените си услуги и да се преборят по-лесно с ефектите от миграционната криза", заяви на откриването американският посланик в Сърбия Кайл Скот.

Той уточни, че в Босилеград са отпуснати 118 000 долара за оборудване на новите кабинети на Бърза помощ, и благодари на гражданите за топлия прием, който са оказали на мигрантите.

Кметът на Босилеград Владимир Захариев изтъкна, че това е голяма придобивка за града, който досега при спешни случаи е бил принуден да превозва пациентите в съседни общини.

Оборудването на Бърза помощ в Босилеград е част от проект на Американската агенция за международно развитие за подпомагане на общините, засегнати от миграционната криза, който се изпълнява съвместно с Програмата на ООН за развитие.