Това стана три години след като аеропортът бе затворен заради боевете в града, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Първите полети от летище Бенина бяха към столицата Триполи, йорданската столица Аман и към югоизточния либийски град Куфра. Планирани са също така полети до и от Тунис, Истанбул, Александрия и западния либийски град Зинтан.

Полетите се извършват от две държавни авиокомпании Либиън еърлайнс (Libyan Airlines) и Африкиях еъруейз (Afriqiyah Airways).

Летище Бенина е на изток от Бенгази, втория по големина либийски град, където се разразиха боеве през лятото на 2014 година, когато силите, верни на командира Халифа Хафтар започна военна кампания срещу ислямистите и други противници.

Пътниците и летищният персонал са облекчени, тъй като вече няма да им се налага да пътуват до летище Лабрак, което се намира на четири часа път източно от Бенгази и замени Бенина като главно летище в източната част на страната.

През последните месеци част от официалните и товарните полети се извършваха вече от Бенина.

В Бенина има също така и военно летище, което продължи да работи по време на конфликта, тъй като силите на Хафтар използваха въздушни удари срещу противниците си.

Международното летище в Триполи пострада сериозно при боевете през 2014 година и полетите оттогава се извършват от по-малкото летище Митига близо до центъра на столицата.