"В България има 264 общини, болници има в 111 от тях. Хората не са оставени без медицинска помощ", допълни той, цитиран от БТА.

От началото на 2010 г. са прекратени разрешенията за дейност само на 4 болници в Царево, Кула, Трън и Ивайловград. Това е станало по настояване на общинските съвети, защото те са принципал на тези лечебни заведения.
Отдавна сме взели мерки за осигуряване на медицинска помощ на хората от тези общини, увери министърът.

Още три общини - Полски Тръмбеш, Рудозем и Радомир, са в процес на решаване дали да поддържат болници или да ги преобразуват в структура за извънболнична помощ.

Министерството на здравеопазването е снижило изискванията в редица медицински стандарти, за да може болниците да отговарят на тях, но по-нататъшното прекрачване на тези граници означава компромис с качеството на оказваната медицинска помощ, допълни здравният министър.

Преструктурирането на болничните заведение е уредено с Наредба 49, която въвежда изискване за минимален брой легла на специализираните и многопрофилните болници. Според документа, минималният брой легла за специализирани болници е 30, а за многопрофилните - 60.

В края на октомври 2010 г. от Министерство на здравеопазването обаче съобщиха, че ще бъде даден гратисен период от 1 година за въвеждането на изискванията. По тяхна информация към същия месец и година на новите правила не отговарят 11 многопрофилни болници и около 40 специализирани.
За тази една година болниците трябваше, по думите на Константинов, казани миналия октомври, да преосмислят своето съществуване - дали ще минат в извънболничната сфера или ще се обединят помежду си.