Това стана ясно след среща на директорите на частни и общински болници с министъра на здравеопазването Стефан Константинов, предаде БНР. От застрашените от закриване 30 са общински болници, които не могат да покрият новите изисквания.

Преструктурирането на болничните заведение е уредено с Наредба 49, която въвежда изискване за минимален брой легла на специализираните и многопрофилните болници. Според документа, минималният брой легла за специализирани болници е 30, а за многопрофилните - 60.

Ощетените са решени да оспорват наредбата в съда и да съдят здравния министър, съобщи след срещата д-р Николай Болтаджиев - директор на болница „Св. Богородица" в София, цитиран от КРОСС.
„Комунизмът се върна в България. Аз съм инвестирал милиони за сграда, за оборудване. Изведнъж се появява Уго Чавес в по-изроден вид и ликвидира всичко. Когато един премиер обръща повече внимание на ниско диференцираните тъкани на тялото си, той няма какво друго да направи, освен да върне комунизма", заяви още той, цитиран от Дарик радио.

Междувременно от пресцентъра на Министерство на здравеопазването съобщиха, че ще бъде даден гратисен период от 1 година за въвеждането на изискванията. По тяхна информация на новите правила не отговарят 11 многопрофилни болници и около 40 специализирани.
Ведомството ще преработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците.

„Нека да се разберем - никакви болници няма да затварят врати. Тази наредба показва пътя, по който трябва да се върви и той е правилният - окрупняване на лечебни заведения и по-добро качество за населението. Ще предложим да се даде 1 година да преосмислят своето съществуване - дали ще минат в извънболничната сфера или ще се обединят помежду си", категоричен беше Константинов.

Инструкциите за пререгистрирането на лечебните заведения по Наредба 49 и сроковете за това ще бъдат разпратени до всички регионални здравни центрове и качени на сайта на здравното министерство до края на деня.