Това каза на форум за проблема за купуването на гласове по време на изборими нистърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА. 
За съжаление 20 години след промените се утвърждаваше практика изборите да се печелят с купуването на гласове. Според Цветанов тази практика е била затвърждавана и дори с помощта на приеманото законодателство. Имаше случаи с удвояване на броя на жители на градове като Кърджали например, каза Цветанов, цитиран от БТА, като посочи за пример пристигането на гласоподаватели "с автобусите".

 "Ще направя всичко възможно МВР да не бъде замесено в нещо, което се тиражира от политическите опоненти в страната. Не искам МВР да взима страна в тези избори", заяви министър Цветанов. Живеем в условия, че само да дадеш разпореждане, не може да остане незабелязано. В МВР не се изпълнява всичко под команда при прищявка на всеки министър, каза Цветанов. Хора, които контролират вота, имат заложни къщи и се занимават с лихварска дейност, посочи той.

"Спекулира се с това, че съм председател на предизборния щаб и съм министър. Но бях и председател на предизборния щаб още от 2007 г. на всички избори досега", заяви Цветан Цветанов. Той допуска, че с обвинения към него политически формации може да оправдаят слабата си подготовка за изборите.
Цветанов обяви още, че разходите му за бензин по време на подготовката за изборите, след излизането му в отпуск, ще бъдат поети от партия ГЕРБ, а не от държавата. Той посочи още, че преди време общински съветници в София са искали пари от Росен Плевнелиев, когато е работил по проект за Бизнес парка през 2007 г.

Министърът посъветва да се наблюдават процесите в ромските махали и в общините със смесено население. Той посочи осем критични райони за изборни престъпления – Пловдив, Кърджали, Перник, Петрич, Сандански, Созопол, Несебър и Разлог. 

97 са осъдените лица по наказателни дела, свързани с изборния процес по време на последните избори през 2009 г. – парламентарни, избори за евродепутати и частични местни избори. Това съобщи на форума в Пловдив прокурор Сава Петров от Върховна касационна прокуратура, цитиран от „Фокус”.