Това обяви пред журналисти в Пловдив министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от Агенция „Фокус”. Това се е случило през 2007 година, уточни министърът. Обадил му се е негов познат, който му е казал за случая. Едно малко парче от общински имот е пречило за финализирането на строежа и издаването на акт 16, тогава тримата са поискали парите, за да бъде решен проблемът.

Министър Цветанов каза още, че срещу тези хора не е образувано производство, защото няма осъществена корупционна схема на практика. Росен Плевнелиев е отказал да подаде жалба, но е бил категоричен, че няма да участва в подобни механизми, каза още Цветанов. Вътрешният министър посочи и други такива практики, като например човека, известен с прякора Козунака в Елин Пелин и случая с общинската фирма по озеленяване в Долна баня. Всичко това се е случвало, защото държавата е позволила, каза Цветан Цветанов.  
 
При предаването на поста на министър на регионалното развитие и благоустройството на своя приемник Лиляна Павлова, Росен Плевнелиев каза, че на 20-ата секунда е изгонил човек, който в началото на работата му като министър се е опитал да му загатне за евентуални нечестни намерения.

За случая са информирани службите, допълни Плевнелиев. "Влезе някакъв човек, в разстояние на 20 секунди, изобщо не е ставало въпрос за пари. Той каза: "Ваш интерес - наш интерес." В момента, в който каза "наш интерес", той беше изгонен", описа случаят кандидатът за президент на ГЕРБ.

По-рано през деня от РЗС обвиниха Росен Плевнелиев, че е подписвал декларации с невярно съдържание като управител на  фирмата "Ирис интернешънъл", която развивала дейност в Германия. Според РЗС поради тази причина Плевнелиев имал забрана за влизане в Германия. Кандидатът на ГЕРБ за президент посочи в отговор, че няма да участва в компроматна война преди изборите.