Това заяви британският премиер Дейвид Камерън днес в парламента, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Камарата на общините на британския парламент бе свикана днес на извънредно заседание, въпреки ваканцията на депутатите, за да обсъди кризата, създадена след масовите безредици и грабежи в най-големите градове на кралството.
Преди това Камерън участва в заседание на кризисната правителствена комисия Кобра.

Той призна, че са били мобилизирани прекалено малко полицаи в момент, когато метежите достигнаха своя пик в понеделник вечер и че тактиката, която са използвали, се е провалила.
"Правителството носи отговорност да обмисли всички възможни варианти на действие при непредвидени събития в бъдеще, в това число - когато е необходимо - да възлага задачи и на армията, така че полицията да се съсредоточи върху усилията си на фронтовата линия", предупреди премиерът.

Дейвид Камерън преди ден заплаши, че ако се наложи срещу вандалите ще бъдат използвани гумени куршуми и водни оръдия, както при вълненията в Северна Ирландия преди години.

Премиерът увери още, че правителството му "действа решително", за да възстанови реда след безредиците, които шокираха страната. Камерън бе категоричен, че няма да допусне "културата на страха" да завладее Великобритания.

Предвижда се сега на полицията да бъде дадено правото да настоява хулиганите по улиците да не носят маски, скриващи лицата им, за да могат по-лесно да бъдат идентифицирани участниците в грабежите и вандалските действия.
"Опитваме се и да разберем как хората са накарани да използват социалните медии за разпалване на безредици", подчерта той, цитиран от АФП и БТА.
Правителството, полицията и разузнавателните служби анализират необходимостта да бъдат въведени ограничения на социални медии като "Фейсбук" и "Туитър".

Лондонската полиция вече провежда обиски срещу участници в безредиците. До момента са издадени над 100 заповеди за обиск, допълва АФП, цитирана от "Фокус". До този момент в столицата са арестувани 888 души, а срещу 371 души са повдигнати обвинения.
Вървят денонощни съдебни процедури. Магистратите работят без почивка в опит да успокоят народното недоволство. Най-натоварена е работата на Уестминстърския съд в Лондон. Стотици младежи са изправени пред магистратите. Повечето от тях пледират невинност.

Камерън съобщи пред депутатите, че кабинетът обмисля варианти за изплащане на компенсации на хората и компаниите, пострадали от безредиците, избухнали в края на миналата седмица.
Щетите от безредиците в Лондон и други английски градове от края на миналата седмица най-вероятно ще надвишат 150 милиона британски лири (170 милиона евро), според предварителни изчисления на застрахователи, съобщи по-рано  Франс прес.

В същото време стана ясно, че британската полиция може да обяви фалит в края на август заради вълната от безредици в страната. Тази опасност надвисва заради закона за безредиците от 1886 година, според който, ако бъдат нанесени щети на собствеността на гражданите, предизвикани от улични сблъсъци, полицията е задължена да плати парична компенсация.